De overheid of de werkgevers?

In onze snelle wereld is het heel gemakkelijk om te verdwalen in alle ontwikkelingen die we dagelijks zien en meemaken. De vakantietijd is bedacht en bedoeld om eens per jaar even tot ‘rust en bezinning’ te komen. 

En tijdens zo’n momentje van ‘bezinning’ herinner ik mij de cijfers die onze staatssecretaris (Jetta Klijnsma) presenteerde met betrekking tot het aantal gerealiseerde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Conclusie: de werkgevers liggen op koers … en de overheid loopt achter. Achter? Zult u misschien vragen. Dat kan toch niet? De overheid heeft toch een zorgplicht in Nederland. Die ontvangen van ons (alle Nederlanders) een riante bijdrage (belasting) om zaken te regelen en voor ons te zorgen?

Ja, dat is de opzet. En de praktijk blijkt dus anders. Onze bijdrage aan de overheid (het belastinggeld dat we betalen) wordt dus niet gebruikt om ‘te zorgen’. De overheid maakt plannen … maakt ze niet waar … maar int toch ons belastinggeld en ‘komt daar dus mee weg’. Sorry, niet gelukt! 


Dit zijn momenten waarop ik narrig, kribbig, kort door de bocht en zeker niet ‘verbindend’ wordt. Dit zijn de momenten waarop ik aan revoluties, bestormingen van de parlementsgebouwen en demonstraties op het Malieveld denk. Momenten waarop we met elkaar zoveel herrie moeten maken dat onze overheid wakker wordt en doet wat ze ook ons vraagt te doen en zelf ‘opstaat’ en verantwoordelijkheid neemt. Maar ook dat moment is een ‘nieuwsmoment’ dat de volgende dag vergeten is, denk ik.

Wat moeten we wel doen? Ik denk dat we serieus moeten nadenken over een resultaatgericht belastingsysteem. Daarmee wordt dan dus prestatie beloond, niet de inspanning. Wat maakt het immers uit of de overheid zijn ‘stinkende best’ doet? Voor mensen die rekenen op de overheid, en dat zijn dus vooral de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, telt alleen het resultaat, een baan, niet de inspanning. 

Dat gezegd hebbende, keer ik weer terug in die heerlijke vakantiestemming en nodig ik iedere ‘dienaar van onze overheid’ uit om een kop koffie (of glas rosé) te komen drinken om te zien hoe we allemaal betekenisvol kunnen ondernemen. Ieder naar zijn eigen rol en verantwoordelijkheid.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV


Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 8 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Werken loont niet

  7 februari 2018

  Werken loont niet. Werken stort je in de schulden. Dat kan toch niet waar zijn? Dat kan toch niet de bedoeling zijn?


 • Duidelijk zijn over je prestaties

  12 januari 2018

  Charles Blogt: "Wees open duidelijk over je cijfers. Dit zijn Asito's jaarcijfers van 2017."


 • Nu of straks?

  21 december 2017

  Ik hoor het vaak, het is belangrijk om in het ‘hier en nu’ te zijn.  

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito