De Rijkschoonmaakorganisatie (RSO)

En dan komt er een moment in je prille leven als blogger dat je aan een onderwerp begint dat ‘gevoelig en ingewikkeld’ is. En toch…ga ik hier over schrijven.

De schoonmaaksector wordt met het RSO-initiatief van de overheid afgeschilderd als een ‘stelletje amateuristische geldwolven’. Een sector die over de ruggen van de mensen hun geld verdienen en geen bijdrage levert aan een goede werkomgeving. Nou…je kunt je voorstellen… dat schoot bij mij in het verkeerde keelgat. 

Ik vind de overheid geen slechte werkgever, dat is voor mij niet de reden om het RSO-initiatief een slecht idee te vinden. De overheid belooft onze collega’s een werkplek waarin ze doelmatiger en meer betrokken hun werk kunnen doen. Dit kan door betere opleidingen, door betere (of minstens gelijke) arbeidsvoorwaarden en door onderdeel te zijn van de overheid. 

In de hoorzitting van de rechtbank in de Den Haag betogen wij, als schoonmaaksector, dat de overheid van al deze mooie uitgangspunten nog niet zo veel waarmaakt. De onderhoudskosten, onze belastingcenten, nemen niet af maar stijgen! Dan rijst de vraag: “Was dit dan toch symboolpolitiek? Of een oprechte beweging richting onze collega’s?” Ik ben bang dat we daar niet meer achter zullen komen. En dat houdt me bezig.


De minister die de RSO destijds bedacht heeft is er al niet meer. De organisatie die nu is opgericht, is zijn plekje aan het verwerven. Het huidige kabinet maakt geen duidelijk ‘statement’, omdat de RSO niet belangrijk genoeg is om een statement over te maken. Ook dat houdt me bezig. 

Waarom gaan we toch door met het ‘verplaatsen’ van onze collega’s naar de RSO zonder aantoonbare voordelen? Er is een risico dat diezelfde overheid over een aantal jaren weer een volgend ‘symbool’ afgeeft! Waar onze collega’s vervolgens weer de dupe van worden. En wat dan? Dit moment zal komen. De overheid dient immers doelmatig te zijn en op dit vlak is ze dat (aantoonbaar) niet. 

Laat ons de overheid de service geven die ze zoeken, met de medewerkers die ONZE collega’s zijn. Bij ons zijn ze thuis, bij ons zijn ze opgeleid, bij onze hebben ze duizenden collega’s, bij ons ontmoeten ze op grote schaal collega’s met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en diverse nationaliteiten. Ze zijn immers onze collega’s! Bij ons zijn ze thuis!

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke  
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito