De vragenstellers en de plannenmakers

Ik vroeg aan Sander (onze communicatiemanager) of het gewenst  is om nog even terug te komen op de vorige blog: Zijn Trump en Wilders het antwoord? En hij stond mij dat –voor deze ene keer- toe.

Want ... Ik heb veel reacties gekregen en slechts van 1 kleur/soort. Namelijk van de plannenmakers. De mensen die niet blijven hangen bij het stellen van de (vaak populistische) vragen, maar doordenken, reflecteren en ideeën hebben. Zij steunden –veelal- mijn veronderstellingen in mijn vorige blog. Door hun steun en bijval was ik er bijna ingetrapt. Als je namelijk alleen reacties van gelijkgestemden krijgt, dan denk je ... zie je nou wel. Niks aan het handje. De steun voor die populisten is helemaal niet zo groot als ze bij de DWDD of Pauw doen vermoeden. En daar zit dan dus het gevaar!

Als je het tegengeluid niet hoort (en dat kan ook haast niet want de vragen zijn dan al gesteld) ga je met de ‘verkeerde’ mensen in gesprek. Dan praat je met de mensen die het met je eens zijn. Niet perse –en alleen- de zogenaamde jaknikkers, maar gewoon ... de mensen die niet het tegengeluid creëren, die niet horen bij de zogenaamde boze meerderheid. En dat was –in mijn geval- de valkuil waar ik bijna in trapte. En is misschien ook wel de valkuil waar ze in Amerika ingetrapt zijn (en wij straks in Nederland ook intrappen). We moeten de dialoog op gang brengen en houden en ons niet in slaap laten sussen op basis van de geruststellende gedachte dat ‘het wel meevalt’ allemaal.


En ik neem de vrijheid om nog een stapje verder te gaan. Als je niet in gesprek gaat met mensen die het niet met je eens zijn, en dus niet reflecteert op je eigen veronderstelling leg je de basis voor ‘corrumperende gezagsdragers of eindverantwoordelijken’. Ze komen ‘los van de grond’ en dus van de werkelijkheid. Is het misschien daarom niet zo raar dat Trump (zakelijk en politiek) die eigenzinnige leugenachtige communicatie kan volhouden en dat Wilders de alleenheerser in zijn partij is.

Ik denk het! En weer ... Ik vind dat beangstigend. Stel je voor dat uitgerekend zij, in hun positie, desastreuze en onomkeerbare ‘actie’ ondernemen. Laten wij het gesprek blijven aangaan en de antwoorden vinden voordat de vragenstellers het ‘winnen’ van de plannenmakers.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito