De wortel bepaalt

Wandelend door een prachtig bosrijk gebied, op een waterig koude zondagmiddag, vroeg ik me af; 'Hoe hoog kunnen bomen eigenlijk worden?'. Direct daarna herinnerde ik me vaag al die prachtige biologielessen. Over groeien naar het licht en hoe de ene boom nog groter moet worden dan de andere om aan licht te komen. Daar zit slechts ten dele de vergelijking met ons werk. Natuurlijk, we zien van de bomen hoe de takken mooier, dikker en groter worden. We zien de bladeren van ‘knoppen’ naar fris groen en vervolgens naar diep donkergroen ontwikkelen. We zien dat alle bomen bij elkaar ‘aan de top’ het licht vangen en in het voorjaar schijnt het licht op een paar plekken tussen de takken door op de grond. Ik kan daar in alle jaargetijden enorm van genieten.

Ik denk echter niet dat 'het reiken naar het licht' bepaalt hoe hoog een boom kan worden. Het is, als ik de vergelijking met mijn werk mag maken, het symbool voor ‘succes’, de zaken die we bereiken. Nodig om te laten zien dat we er zijn en dat we op de goede weg zijn. Maar de vergelijking met ons werk zit ‘onder de grond’. De boom kan niet groter worden dan de kracht en de stabiliteit van de wortels van de boom. In de grond vinden we en bepalen we onze kracht. De bodem, de grond, bepaalt de condities. De grondsoort bepaalt of er sowieso een boom kan gaan groeien. De voeding en het water in de grond bepaalt of de boom kan groeien. En zonder dit kan er nog zoveel licht, lucht en lengte zijn. Uiteindelijk moeten de wortels van de boom alles mogelijk maken.


Dit zie ik als de grootste vergelijking met mijn werk. Dag in dag uit wil ik graag zorgen voor de wortels van onze boom. Ik noem dit ‘trots’. De bladeren en de takken zijn het symbool voor ons succes. De wortel bepaalt hoe trots en tevreden we kunnen zijn over alles wat we doen.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito