Duidelijk zijn over je prestaties

In een eerder blog, van maart 2017, schreef ik dat onze prachtige branche het nog steeds ingewikkeld vindt om open en duidelijk te zijn over haar ‘cijfers’. In het jaarlijkse marktoverzicht (waarin de omvang en samenstelling van de schoonmaakbedrijven in Nederland jaarlijks vergeleken kunnen worden) moet de lezer zelf de noodzakelijke rekensommetjes maken om te kunnen vergelijken. Minderheidsbelangen in ondernemingen worden -soms volledig- meegeteld, ‘niet schoonmaak-omzet’ wordt gepubliceerd als onderdeel van de schoonmaakomzet c.q. -onderneming, en ga zo maar door. Alles met de bedoeling om ‘de grootste’ te lijken. 

Ik erger me hier aan en zag, in het marktoverzicht van 2016, weer dezelfde rekentrucs. Dat betekent dat -zoals destijds geschreven- Asito tot het moment dat het marktoverzicht eenduidig is, niet deelneemt aan het marktoverzicht. Asito publiceert dit jaar haar cijfers eenduidig en helder via deze publicatie. We roepen nogmaals op tot eenduidigheid in het marktoverzicht.

Jaarcijfers Asito 2017

 • Jaaromzet: 254 M (groei ten opzichte van 2016: 6%)
 • Medewerkers: 9.394 HC (groei ten opzichte van 2016: 2%)
 • Medewerkers: 4.077 FTE (groei ten opzichte van 2016: 2%)

In onze cijfers is alle schoonmaakomzet ‘opgenomen’, dus ook … de glazenwasserij en extra schoonmaakdienstverlening bij onze opdrachtgevers. Het groeipercentage is -uiteraard- de autonome groei. Immers, dat is het waarderingscijfer voor een onderneming. Hierin is -uiteraard- niet opgenomen de minderheidsbelangen binnen diverse BV’s en de inkoopwaarde van goederen die Asito namens de opdrachtgever inkoopt en doorbelast.

Maar wat is dan van belang? Het gaat er niet om de grootste te zijn. Het is van belang de mooiste te zijn. Asito wil de beste werkgever zijn, zodat iedereen zich thuis voelt (en trots kan zijn). En we willen de beste dienstverlener zijn, zodat onze opdrachtgevers en prospects, jaar in jaar uit, bewust kiezen voor onze dienstverlening. 

Duidelijk zijn over je prestaties


Om die reden werkt Asito intensief samen met onze schoonmaakkrachten om ons werk te verbeteren. We verwelkomen iedere dag vele collega’s met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt om ook hen een fijne werkplek te kunnen bieden. Onze medewerkerstevredenheidscore is 7,4 en het aantal collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt is op 31-12-2017 1.200. Op de PSO-ladder is heel Asito gecertificeerd op de hoogste trede 3. Om de beste werkgever en dienstverlener te zijn investeert Asito € 5,1 miljoen  aan opleidingen, innovatie, business development, proces verbetering, talent management en vitaliteit. Daarnaast heeft Asito enorme stappen gezet om haar CO2-uitstoot te verlagen en produceert Asito 100% CO2-neutraal (door haar resterende CO2-uitstoot te compenseren).  

Asito is trots op deze ontwikkelingen en roept de branche op helder te zijn over de intrinsieke kwaliteit van ons werkgeverschap en dienstverlening, om zodoende onze branche blijvend -zonder twijfel- de belangrijke plaats te geven die het verdient. Namelijk een plek waar iedereen er toe doet, ‘meedoet’ en trots kan zijn op haar/zijn werk voor onze opdrachtgevers en hun werknemers, bezoekers, patiënten, reizigers, etc..

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Rommel is ruis

  9 juli 2019

  Dit is mijn tweede blog -tweewekelijks- met als onderwerp ‘tijd en prioriteit’. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, geef ik al vele...


 • Een dagje in de maand extra

  25 juni 2019

  Stel je eens voor het is 30 juni en je werkdag is ten einde. En zoals alle andere dagen denk je aan het einde van de dag nog eens na...


 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito