​Enneagram, goed of fout? Geen van beide!

Iedereen die Asito volgt ziet dat en merkt dat we ons veel en vaak bezig houden met persoonlijke ontwikkeling. En of het nu de ontwikkeling van onze schoonmaakkracht is of de de ontwikkeling van onze managementteams. Het gaat altijd om de ontwikkeling van de professionele en persoonlijke kwaliteiten. Ik neem jullie graag mee in onze wereld van de persoonlijke ontwikkeling. 

Binnen Asito hebben we een groot aantal zeer goed opgeleide collega coaches. Coaches die de professionele vaardigheid hebben (aangeleerd) om collega’s te ondersteunen. Binnen Asito hebben we een uitgebreid programma om talenten (en waarden) te ontdekken en te ontwikkelen. Binnen Asito volgen we de professionele en persoonlijke ontwikkeling van iedereen op de voet en dit is de belangrijkste oriëntatie voor de verdere (door)ontwikkeling van Asito. Immers; de mensen zijn Asito.

De stille kracht in deze benadering is ook het gebruik van het enneagram. Een benadering die je helpt om de verschillen in mensen te zien en te begrijpen, en hiermee te (kunnen) werken. Dit gaat dus niet om ‘goed of fout’, of ‘wel of niet professioneel’. Dit gaat altijd over: wat zijn de verschillen tussen mensen (en wat de overeenkomsten) en hoe kunnen we elkaar vinden, helpen ontwikkelen en beter samen werken. Soft? Misschien wel. Behulpzaam? Heel zeker. Deze benadering velt geen oordeel. Het maakt de verschillen duidelijk. En dat is natuurlijk hoe het is. We zijn verschillend en ook verbonden aan elkaar. In gezinnen, in teams, in bedrijven en ga zo maar door. Het her- en erkennen van de verschillen geeft je de juiste bril om de onderlinge samenwerking te verbeteren en zelf te groeien in je rol.

Als ik de vraag krijg 'maak dit nou eens heel praktisch?' licht ik dit vaak als volgt toe. Stel je voor dat de 9 ‘types’ van het enneagram kijken naar yoga. En ze krijgen de vraag 'wat vind je van yoga? Wat zie je? Wat vind je er van?' Dan geven de 9 types waarschijnlijke de volgende antwoorden: 
1: Best goed, maar kan op punten effectiever. 
2: Is goed om anderen mee te helpen.
3: Gaaf. Daar wil ik de beste in zijn.
4: Mooie ervaring en er zijn er nog veel meer mogelijkheden.
5: Interessant. Zal eens kijken.
6: Spannend hoor. Kom je je zelf tegen.
7: Mooie reis met een prachtige bestemming.
8: Is voor softies.
9: Brengt mensen bij elkaar.

Allemaal antwoorden op de zelfde vraag, vanuit de eigen kern en overtuiging. En voor mij is dit de kracht van deze inzichten. We hebben het niet hebben over ‘goed of fout’ maar over ‘verschillende inzichten’. Dit helpt enorm bij de ontwikkeling van het team en jezelf. Dit geeft iedereen zijn eigen plek (vanuit zijn eigen overtuiging en kernwaarden) zonder een oordeel te vormen. Als je meer wil weten over enneagrammen is de site www.enneagram-nederland.nl en prima vertrekpunt. 

En heel vaak krijg ik dan de vraag: en wat ben jij? En ik vertel dan altijd graag dat ik een echte (pure en zuivere) vijf ben. Een waarnemer. 10 jaar geleden ontdekte ik dit door een goed boek over enneagrammen te lezen en dat was een enorm cadeau. Een cadeau om te snappen dat we anders zijn. Verschillend. En … dat er dus blijkbaar meer ‘vijven’ op deze wereld rondlopen die op ‘mijn manier’ naar de wereld kijken. 

Veel plezier met het verkennen van deze zienswijze en de reis om te kijken naar verschillen en niet meer te kijken naar goed of fout. Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito