Fouten maken loont

We weten het allemaal; oefening baart kunst. Topsporters kunnen ‘het’ langer volhouden dan goedbedoelende amateurs. Aan de top komen is makkelijker dan aan top blijven. Alles over hebben voor je sport. Allemaal tegelwijsheden die in deze prachtige sportzomer regelmatig voorbij komen. Waarheden die niet te bestrijden zijn. 

Aan de andere kant … fouten worden behandeld als falen. Als een keeper een cruciale fout maakt in een belangrijke wedstrijd is hij de schlemiel van dag. Zijn blunder wordt in iedere samenvatting herhaald. “Die bal had hij moeten hebben.” De analisten kunnen er geen genoeg van krijgen. En dan wil ik een lans breken voor ‘fouten maken loont’? 


Dat wil ik zeker! Als een topsporter in de finale wil komen moet hij (of zij … om ook de gender-neutraliteit van mijn stelling te benadrukken) eerst zijn/haar hele sportleven eindeloze hoeveelheden fouten maken. Ze moeten niet alleen gemaakt worden. Ze moeten ook nog eens helemaal uitvergroot worden. Niet om de fout ‘aan te rekenen’… maar om er van te leren. 

De belangrijkste les is volgens mij niet de technische kant van ‘fout’. Maar vooral het mentale aspect. Wat ging er aan vooraf? Negatieve gedachten? Wat gebeurde er tijdens het maken van de fout? Gebrek aan concentratie? Hoe ging je verder? Negeren of juist er over praten? Voor iedereen verschillend en effectief als het je eigen aanpak is.

Het ‘dealen’ met fouten heeft volgens mij een eenvoudige en een hele ingewikkelde kant. Het eenvoudige deel is eindeloos trainen om beter te worden. (Iedere handeling stap voor stap 10.000 keer herhalen. En je kunt het!) Het ingewikkelde deel is het verkennen en verbeteren van het mentale deel. Onderzoeken of je last van had van negatieve gedachten, of dat je even zat te ‘dagdromen’. Dat vraagt om heel eerlijk te kijken naar je drijfveren en motivatie. Daar moet je je zelf op bevragen. Daar moet je het met je omgeving over hebben, anders train je wel je technische oplossing maar niet de mentale ontwikkeling.

Moeten we dan werkoverleggen gaan houden over fouten? Zeker! In een wereld waarin we via Linkedin en Instagram alleen de perfecte wereld laten zien? Absoluut! Ik geloof daar in. Stel elkaar dus ook de vraag: “Waar was je met gedachten?” Of: “Alles oké en rustig thuis?” Of: “Wat voelde je op het moment dat je opdrachtgever zei: “we stoppen er mee!” Voelde je het aankomen en had je een andere route kunnen lopen? Hulp vragen? Advies inwinnen bij je collega? Achteraf weten we, als we eerlijk zijn naar ons zelf, dat we het ‘al wisten’. Waarom gaan we dan niet op zoek naar het verbeteren van onze eigen waarnemingen om te leren dit soort situaties te voorkomen? 

Fouten blijven dan geen fouten. Fouten worden dan ontwikkelmogelijkheden. De kijkrichting wordt dan … deze slag kon beter … en de volgende is beter! Je kunt dan dus met recht en reden zeggen … dit was niet (alleen) een fout, dit is ontwikkeling! Fouten maken loont!

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!
 
Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito