​Heeft de mens een maat?

Heeft de mens een maat?

Het ligt eraan, aan wie je dit vraagt. Vraag je het aan een politicus, zijn wij (mensen) het electoraat. Een verzameling mensen die zij nodig hebben om hun eigen stem te kunnen laten klinken. Als je het vraagt aan een medicus, zijn wij (mensen) zorgbehoevende business cases. Zorg verlenen naar de mate waarin geld beschikbaar is en dan ook nog economisch verantwoord. En zo kunnen we nog wel verder kijken en keer op keer tot de conclusie komen dat we een verzameling zijn en zelden individuen. Dan zou je dus kunnen zeggen dat we geen maat hebben. We zijn een ‘maat’ als collectief en niet als individu.

Ik zou ook wel willen beweren dat wij, binnen Asito, geen maat hebben. Maar dan om een heel andere reden. Medewerkers hebben geen maat, ze zijn de maat! Een hele andere invalshoek.


Uitgangspunt van denken en handelen moet dan dus zijn: wat heeft de individu nodig? In plaats van: wat is goed voor de ‘groep’? En in ons dagelijks werk, zeker als we met grote groepen mensen werken, is het risico dat we groepen maatgevend maken, en zo dus ‘de maat nemen’, aanzienlijk. ‘Immers’ … , zeggen we dan tegen elkaar ‘we kunnen niet met alles en iedereen rekening houden’. En hoe ingewikkeld soms ook  … proberen wij in de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk uit te gaan van ‘eigen kracht en eigen kunnen’. We noemen dat de benadering van de menselijke maat. Ieder besluit, bij ons aan de directietafel, moet uiteindelijk de volgende toets kunnen doorstaan: ‘is dit voor iedereen goed?’ En zo, niet is de logische vervolgvraag: ‘wat moeten we doen om het voor iedereen passend te maken?’ Ik verplicht mezelf dag in dag uit deze twee vragen te stellen. En als het (soms) niet lukt om op beide vragen een positief antwoord te vinden ga ik in gesprek met diegene die dit (in negatieve zin) raakt. Zo moet het volgende mij zijn.

Wij zijn niet een groep werknemers, met een grootste gemene deler. Wij leveren als individu onze bijdrage en verdienen het ‘de maat te zijn’.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Reageren kan via Twitter; www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito