Ieder jaar een schrikkeljaar

De Dag van de Schoonmaker. Is dat nou een supergoed idee of een poging tot oprechte aandacht voor onze belangrijkste collega’s? Een vraag die ik me ook altijd weer stel als Vaderdag, de dag van ‘de groenste appel’ of de dag van ‘de broodtrommel mee naar school’ zich aanmeldt. Ik kom daar niet uit. Is één dag voldoende om je waardering (of aandacht voor …) te richten op iets wat echt van belang is? Het antwoord is ja en nee! 

Ja, omdat alles wat je aandacht geeft groeit. En nee, omdat één dag, volgens mij, geen oprechte aandacht is. En in het woordje oprecht zit mijn dilemma. Ik denk dat iedere werkdag in het teken moet staan van oprechte aandacht. Of dit nu voor je collega’s, je klanten of andere zaken is. Alleen dan ‘doorleef’ je je relatie/verbinding met je omgeving. Met de mensen en zaken die ‘er toe doen’. Ik denk dat het van groot belang is dat we ons daar iedere dag van bewust zijn. Daar moeten we scherp op zijn en blijven.

Hebben jullie, als Asito, meegedaan aan de Dag van Schoonmaak? Zeker! En ik ben blij dat we dat gedaan hebben! In de aanloop naar deze dag was het enthousiasme enorm. Alle leidinggevenden en ‘mensen van kantoor’ zijn het hele land doorgereisd om ‘dankjewel’ tegen onze collega’s te zeggen. De foto’s van die ontmoetingen zeggen alles over het succes van die dag. 


En waar zit dan het succes van één dag? Dit is ‘alleen’ tot een succes te maken als het een oprechte en logische dag in het werkzame Asitoleven van onze collega’s is. Het is niet één dag, maar een oprechte en logische aaneenschakeling van alle dagen die we met elkaar samenwerken. Samenwerken met elkaar om het met elkaar en voor onze klanten, ‘goed te hebben’. De bevestiging dat tevreden en loyale collega’s de enige weg naar tevreden en loyale klanten is. Alleen dan is één dag een ‘echte dag’. Een dag en dus een heel jaar waar we met elkaar trots op zijn.

En toch, als ik er wat langer over nadenk zouden we voor onze collega’s niet ‘alleen’ het hele jaar door onze waardering en respect uit moeten spreken. We zouden ons sterk moeten maken voor ieder jaar een schrikkeljaar voor de schoonmaker. Een extra dag. En dag die naast alle andere dagen van en voor onze collega’s is. Een dag die ‘er een schepje boven op doet’. Daar ga ik voor. En … Uiteraard ook voor de Dag van de Schoonmaak. Want (ons prachtige vak en) onze prachtige collega’s verdienen alle aandacht en waardering.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito