Is 2019 het jaar van de waarheid?

Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word geïnspireerd, ongeacht of ik het met de uitkomsten of conclusies eens ben. Daarmee probeer ik mijn radar zo breed mogelijk te houden.

Wat me bij veel van deze interviews en blogs opvalt is dat ze regelmatig schrijven dat we ‘op een kantelpunt in de tijd staan’ of ‘we nu moeten kiezen’ of ‘er geen weg terug is’, en ga zo maar door. Vaak behoorlijk radicale stellingen die doen vermoeden dat we in een uiterst bijzondere tijd leven die allesbepalend voor de toekomst is. Misschien is het aandacht vragen (voor het interview of het blog), misschien wordt het zo inderdaad ervaren. Ik kan het verschil niet altijd zien.

Ik weet wel wat mij aan het begin van een nieuw jaar ‘overkomt’. Ik ga op hoge snelheid naar het einde van het jaar en ben dan -heel vaak- heel opgelucht dat de plannen voor dat jaar tot een (goed) einde zijn gebracht. En tegelijkertijd merk ik dat ik weer de energie moet zoeken om op 1 januari, in het nieuwe jaar, de nieuwe dingen te gaan doen, en … uiteraard afmaken en verbeteren wat we begonnen zijn. Ik merk dat ik me, in eerste instantie, richt op die zaken die afgemaakt en verbeterd moeten worden voordat het ‘nieuwe’ een plekje krijgt. Bekende onderwerpen, bekende energie en noodzaak tot afmaken zijn dan ook vooral de toon van januari (voor mij). Ik vind daarna mijn energie weer voor de zaken van het nieuwe jaar (een collega noemde januari de maandag van het jaar. Ik vond dat -voor mij- wel een mooie passende omschrijving).

Is 2019 het jaar van de waarheid? Eerlijk gezegd is 2019 ‘gewoon’ het jaar na 2018 en gaat ‘gewoon’ vooraf aan 2020. Dus nee, niet alles staat op een ‘keerpunt, kantelpunt of splitsing’. En natuurlijk zullen we ook in 2019 weer belangrijke nieuwe zaken tegenkomen die van groot belang zijn. Keerpunten? Kantelpunten? Splitsingen? Misschien wel, misschien niet. We zullen het zien!

Ik ga nu starten met dat nieuwe jaar -2019- en zie dat ik daar, na het opruimen en afronden van 2018, hartstikke veel zin in heb. Veel energie en inspiratie om alle mooie zaken die we ‘klaar hebben staan voor 2019 -ook- weer tot een goed einde te brengen.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Haags groentje

  10 december 2018

  "We zoeken een ‘groentje’ die ons wil vertegenwoordigen in Den Haag in een reuze-officieel en serieus overleg over een uiterst serieus...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito