Leiderschap is ook … niets doen

Zoals wel vaker was ik in gesprek over onze visie op de wijze waarop Asito in onze samenleving staat. En zoals zo vaak was de reactie: “Hé, dat is en blijft een gaaf verhaal! Niet persé de dingen die jullie zeggen, maar vooral de dingen die jullie doen!” Een reactie die we veel krijgen. Blijkbaar wordt er nog steeds veel gepraat, over de rol van het bedrijfsleven in de maatschappij, en laten weinig bedrijven echt zien wat ze doen!

Ik denk dat ik in voorgaande blogs hier voldoende aandacht aan besteed heb. En ik zal dat in de aankomende blogs uiteraard ook weer doen. En vooral over onze -ik noem het bijna inmiddels een- kruistocht tegen de armoedeval. Inwoners van Nederland die nu aan de zijlijn staan en die -in heel veel gevallen- weer gewoon aan het werk willen. Nu nog met uitkering maar liever gewoon aan het werk. En als ze dan aan het werk gaan is de armoedeval -bijvoorbeeld uit de bijstand naar werk bijna dertig procent! Ongelooflijk!

In mijn vorige blog schreef ik: Werken loont niet… Ik sprak hierover met staatssecretaris Tamara van Ark en ook zij wil hier graag iets aan doen! “Ieder uur, dat gewerkt wordt, moet lonen,” was haar reactie. We zijn inmiddels in gesprek met Sociale Zaken om te zien welke stappen en mogelijkheden er zijn om die kennis op te halen en toe te passen in Almelo. In Almelo, omdat ik hier toevallig woon en werk. Maar iedereen kan dit in zijn of haar stad ook doen. Gewoon aan de slag gaan!

Tamara van Ark en Charles Vinke

Maar voor nu even genoeg over de dingen die we doen

De titel van mijn blog is … leiderschap is ook niets doen! Tijdens mijn gesprek, deze week, over de wijze waarop wij onze verantwoordelijkheid nemen moest ik terugdenken aan een bijeenkomst van vorig jaar. We zaten bij elkaar ‘terug te kijken’ op de dingen die we gedaan hebben. En plotseling realiseerde ik me -toen- dat het niet alleen gaat om de dingen die we doen, maar vooral ook de dingen die we niet doen. Namelijk … hoe vaak worden er in managementteams of directies goeie voorstellen ‘afgeschoten’ met de simpele boodschap … “Dat vind ik niks! Gaan we niet doen!” 

Heel vaak realiseert diegene die dit afschiet -soms de ‘leider’- niet wat zijn of haar invloed dan is. Een goed initiatief; vaak nog moeilijk uit te leggen, dat recht uit het hart komt klinkt in eerste instantie ‘gek’. Vreemd omdat we het niet kennen. Onwennig omdat we het nog niet gedaan hebben. Moeilijk omdat er nog geen voorbeelden van zijn. En het belangrijkste wat een ‘leider’ dan moet doen is … niks doen! Laat het dan eens gebeuren. Kijk wat er gebeurt! Geef het dan juist alle energie! Geloof er in en laat het gebeuren! Je zult verbaasd zijn over wat er dan gaat gebeuren. 

Dit zijn vaak de dingen waar je vele jaren laten over hoort ... “Hé, dat is en blijft een gaaf verhaal! Niet persé de dingen die jullie zeggen, maar vooral de dingen die jullie doen!”

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: www.twitter.com/chvinkewww.twitter.com/chvinke

Charles Vinke Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito