Nu of straks?

Ik hoor het vaak … het is belangrijk om in het ‘hier en nu’ te zijn. Dat voorkomt somberheid of overdreven optimisme uit het verleden. En voorkomt ook dat je geleid wordt door je angsten/onzekerheden die in de toekomst verscholen liggen. 

En altijd, aan het einde van ieder jaar, vind ik terugkijken, heel even stilstaan en weer vooruit kijken heerlijk. Dan merk ik dat ik daardoor geïnspireerd raak. Ik zie wat beter kan (door te kijken naar het verleden) en ik zie ook wat heel goed is gegaan! Ik put daar mijn inspiratie uit om de plannen voor de toekomst in gang te zetten. 

Eigenlijk denk ik dat wij gemaakt zijn om met de toekomst bezig te zijn. Met al zijn vragen en onzekerheden. Eigenlijk denk ik dat we –als managers- de verplichting hebben om met de toekomst van onze collega’s bezig te zijn. Eigenlijk denk ik dat we als ondernemingen de verplichting hebben om met de toekomst van onze samenleving bezig te zijn. Als we met elkaar die rol niet voelen en nemen hebben we misschien een ‘mooi hier en nu’ maar zal de toekomst ons overkomen. We moeten met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor die toekomst.

En de voorbeelden zijn ruimschoots voor handen. Reductie CO2-uitstoot, de participatiemaatschappij, inclusiviteit, en ga zo maar door. Allemaal zaken die we nu moeten aanpakken/plannen om onze toekomst te bepalen. Zouden we in het ‘hier en nu blijven rondkijken’ lopen wij, en de generaties die ons opvolgen, tegen onze eigen troep op. 

Een voorbeeld van hoe het niet moet, is de huidige ontwikkeling in Amerika onder leiding van ‘mister’ Trump. Hij kiest voor nu, winstmaximalisatie, en stapt uit alle toekomstbestendige plannen om de wereld een mooiere plek te maken. Schandalig dat de democratie ons niet toestaat om dat te stoppen. Je kunt dáár vaststellen dat de meeste stemmen gelden, maar niet altijd gelijk hebben. Leiders als Trump, ondernemingen als Asito, managers als ik hebben een verantwoordelijkheid te nemen. Wij proberen en doen dat!

En zo rond de jaarwisseling, kan ik, terugkijkend, maar tot één conclusie komen: wij hebben met alle 10.000 collega’s onze verantwoordelijkheid voor de toekomst genomen en zijn daar trots op. We produceren al vele jaren 100% CO2-neutraal, we hebben inmiddels meer dan 1.000 collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, we worden (h)erkend als een koploper op inclusiviteit en dat levert op … 

Een mooie toekomst en een brede glimlach van alle collega’s. Wij doen en wij flikken het!

Fijne kerst en een rustige gezellige jaarwisseling.

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 8 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Tisser is er!

  24 april 2018

  www.tisser.nl Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: ...


 • Wat zoek je in de Johan Cruijff arena?

  11 april 2018

  Het is een ode aan onze collega’s die (net als wij in diverse stadions) de tribunes, kleedkamers en kantoren schoonhouden.


 • Tisser … al lang

  13 maart 2018

  Het is een site die de wensen en vragen van de MKB-er, op het gebied van schoonmaak in kaart brengt.

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito