Onze klant is geen koning

Als we de koning zouden ontmoeten, zou het eens mogen gebeuren, is dat een bijzonder en onvergetelijk moment. Een moment waar je met heel veel voorbereiding (protocol en etiquette) en aandacht de allerbeste indruk wil maken. Ik denk dat dit de enige waarheid is die in de stelling ‘klant is koning’ opgesloten zit. Een ontmoeting met de koning is bijzonder en vraagt aandacht en voorbereiding. Dat is wat wij iedere dag voor onze medewerkers en klanten doen!

Maar waarom is onze klant dan geen koning, zult u zich afvragen? Dat antwoord is eenvoudig. Onze samenwerking met onze klanten kent niet de afstand die opgesloten ligt in de stelling ‘klant is koning’. Dat suggereert dat de klant met protocollen en etiquette benaderd wenst te worden. Dat hij serviel (doorgeslagen dienstbaar gedrag op basis van ongelijkheid) verwacht. “U roept, wij draaien!” Ik ben van mening dat dat niet de juiste basis voor goede dienstverlening is. Ik denk dat we in die situatie niet het beste uit elkaar halen. We doen het dan niet samen, we doen het dan voor iemand. Deze ongelijkheid werkt met opdrachten en gehoorzamen. Samenwerken haalt het beste uit ons allebei naar boven.

Ik denk dus daarom dat onze klant geen koning is. We moeten samen op basis van gelijkheid optrekken, immers hebben we een gemeenschappelijk doel. Namelijk zorgen dat onze collega’s en medewerkers goed opgesteld kunnen worden om de maximale (haha Maxima) prestatie te kunnen leveren.

Ik zou wel eens mee willen luisteren als Koning Willem Alexander in zijn grote auto stapt als hij weer op werkbezoek is geweest. Ik weet zeker dat hij vaak verzucht: “hoe zou ik het nou zo kunnen regelen dat ik de mensen eens zonder al die poespas kan spreken? Gewoon om eens te horen wat we samen moeten doen om het mooier en beter te maken?” Ik denk dat dat vaak gebeurt.

En als de koning besluit ons prachtige bedrijf te bezoeken is hij van harte welkom om met ons in gesprek te gaan. Zonder al die poespas. Gewoon om er samen een mooiere en betere wereld van te maken. Zoals we dat ook dag in dag uit met en voor onze klanten doen! 


Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito