Regeren was toch vooruitzien?

Ik ken de inhoud van het regeerakkoord nog niet en toch heb ik er al beelden en ideeën bij. En dan druk ik me vriendelijk uit, want eigenlijk bekruipt me weer hetzelfde gevoel. Het gevoel dat het regeerakkoord niet wordt gemaakt om duidelijke doelen te halen, maar meer een compromis is om alle politici tevreden te houden en de inkomsten zeker te stellen. Verschillende overheden hebben een eeuwenlange traditie en vaardigheid om de belasting(en) en maatregelen af te stemmen op ‘haar noden’. Zelden (of eigenlijk nooit) lees je in een regeerakkoord resultaatverplichtingen ten aanzien van haar eigen rol. Zelden legt de overheid zichzelf targets op om zaken beter, slimmer of goedkoper te maken. Ook nu weer hebben we het onduidelijke spel: we verlagen en verhogen zonder dat we duidelijk maken wat we er mee doen en dus hoe effectief wij zijn. 

Ik maak graag de vergelijking met het bedrijfsleven … als een bedrijf simpelweg inschat wat zij nodig heeft en dan ‘gewoon’ een beetje ‘plust en mint’ zonder dat klanten zien waarom dit gebeurt, overleeft dat bedrijf echt niet. Overheden vinden dit blijkbaar wel prima. En dan ook vooral ‘gewoon’ ingezet beleid weer –naar je eigen wensen- aanpassen, zonder stip op de horizon, zonder langetermijndoelen, zonder visie. Immers het geld moet linksom of rechtsom binnenkomen en de overheid heeft blijkbaar geen ambitie om transparant en betrouwbaar te zijn. 
 
Wanneer krijgen we eindelijk te maken met een overheid die consistent en voorspelbaar wordt en ook haar eigen effectiviteit onder de loep neemt? Een overheid die inziet dat de scope van het welzijn van Nederland langer is dan 4 jaar. Zou dit nu, bij het aanstaande regeerakkoord gaan gebeuren. Ik ben weer bang van niet!
 
Dag in dag uit zijn we hierover met elkaar in gesprek. We klagen hier soms over, want vooruitgang is zo moeilijk te zien. Als de overheid blijft switchen in doelen en beleid kunnen wij niet of nauwelijks degelijk, betrouwbaar en duurzaam beleid voeren. Niet als particulier en niet als bedrijfsleven.
 
Overheid, regering, zet nu eens een duidelijke stip op de horizon zodat Nederland weet waar het staat en waar we naar toe moeten. Kijk vooruit, want regeren is vooruitzien. Toch?
En vooral … neem je eigen effectiviteit onder de loep en neem het serieus. Dan nemen wij jullie ook serieus. 
 
Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!
 
Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 8 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Fouten maken loont

  14 augustus 2018

  We weten het allemaal; oefening baart kunst. Topsporters kunnen ‘het’ langer volhouden dan goedbedoelende amateurs. Aan de top komen is...


 • ​Enneagram, goed of fout? Geen van beide!

  15 juli 2018

  Iedereen die Asito volgt ziet dat en merkt dat we ons veel en vaak bezig houden met persoonlijke ontwikkeling. En of het nu de...


 • Staatssecretaris Van Ark verguld met ons witboek

  1 juni 2018

  We hadden deze week de eer om collega’s, klanten, geïnteresseerden en de staatssecretaris van SZW toe te mogen spreken tijdens de...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito