Rommel is ruis

Dit is mijn tweede blog -tweewekelijks- met als onderwerp ‘tijd en prioriteit’. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, geef ik al vele jaren ‘in house’ trainingen over dit onderwerp, en ik wil ik de opgedane ervaring en kennis op dit gebied graag delen.

Het eerste onderwerp heeft alles te maken met weggooien, opruimen, ruimte maken, ordenen. Of, om in 5S LEAN-termen te spreken, met scheiden. De reden waarom ik dit als eerste aanpak en zoveel aandacht geef is dat rommel (vol bureau, volle tas, volle mailbox, en ga zo maar door) je herinnert aan het feit dat er nog veel moet gebeuren. Je bent niet op orde. Je loopt achter. En hoe fijn sommige mensen een vol bureau, kantoor of mailbox ook vinden, ook zij zullen keer op keer verzuchten: ik moet nog zo veel. 

Tijd voor actie dus… opruimen en weggooien. Alles weggooien is eigenlijk de enige aanpak. Hup, alles de prullenbak in! Ik heb sommige werkplekken opgeruimd die nog folders uit 1978 hadden liggen -van bedrijven die failliet zijn- en garantiebewijzen van spullen die ze al 4 keer vervangen hebben. We bewaren zoveel rommel en onnodige dingen, en het lucht enorm op als je gewoon ruimte maakt.

Als ik naar mijn eigen werkplek kijk bewaar ik helemaal niets dat ik van een ander heb gekregen. Immers, alles wat je bewaart van een ander is oud voordat je het opbergt. Ik bewaar de zaken die ik zelf maak, uiteraard digitaal, en dat is het. 

Ik besteed geen tijd aan opbergen, archiveren, ordenen, en ga zo maar door. Dat scheelt mij een heleboel tijd en tegelijkertijd maak ik dan ook altijd de grap 'omdat ik niks bewaar ben ik ook nooit iets kwijt'. En dat is hartstikke waar. 

Veelal krijg ik dan de vraag: “En als je dan toch nog eens iets nodig hebt, van wat je hebt gekregen?” En dan is mijn steevaste antwoord: “Dat gebeurt niet zo heel vaak en als het dan toch gebeurt vraag ik het diegene om het mij nogmaals te zenden." Simpel en heel effectief. Want, van alles wat we bewaren hebben we zelden nog iets nodig. Ik heb een lege ‘verzendbox’ in mijn mail. Ook dat is ruis. En mijn ‘mail prullenbak’ is ook helemaal leeg. Ook daar bewaar ik niks. Mijn bureau is leeg. Mijn kasten zijn leeg. Kortom; alles wat ik zelf maak heb ik nog en alles wat ik ontvang gooi ik weg. Heerlijk rustig. Geen gezoek. Geen ruis.

Als je vragen hebt over dit eerste deel van mijn tweewekelijkse blog over tijd en prioriteit… stel ze graag. Dan probeer ik ze te beantwoorden.

 Charles Vinke


Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Een dagje in de maand extra

  25 juni 2019

  Stel je eens voor het is 30 juni en je werkdag is ten einde. En zoals alle andere dagen denk je aan het einde van de dag nog eens na...


 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito