Staatssecretaris Van Ark verguld met ons witboek

We hadden deze week de eer om collega’s, klanten, geïnteresseerden en de staatssecretaris van SZW toe te mogen spreken tijdens de uitreiking van ons witboek ‘iedereen doet mee’. En, omdat de zaal plaats slechts bood aan 120 mensen wil ik u ook allemaal ons verhaal delen, zoals ik dit heb mogen uitspreken.

Ik neem u mee terug naar afgelopen maandag in Den Haag. Stel u voor: u zit in de bomvolle grote zaal van de Malietoren. Links van u zit de staatssecretaris, rechts van u een Asito schoonmaakkracht wiens verhaal in ons witboek te lezen is. Ik spreek u toe vanaf het katheder:

“Graag wil ik u allemaal van harte welkom heten. Op een mooie maandagmiddag in het werkgeverscentrum van Nederland. In een stad waar veel plannen het levenslicht zien. Daar waar veel plannen de eerste tekenen van leven vertonen.

Welkom bij Asito. Een nuchter en trots familiebedrijf met dromen, plannen en … resultaten. En laat ik ons eerst even voorstellen.

Asito is een schoonmaakorganisatie. Een organisatie met ruim 10.000 collega’s die werkzaam zijn in het hele land op alle denkbare plaatsten. Dag en nacht. Week en weekend. En op alle feestdagen. Onze collega’s spelen een belangrijke rol in ziekenhuizen, bungalowparken, stations, kantoorgebouwen, vliegtuigen (en graag had ik ook gezegd … ministeries maar, Tamara, daar dacht je voorganger toch anders over … ). Dat doet de overheid -nog- zelf.

Nog geen twee weken geleden werd ik in een grote kring van ondernemers en wereldverbeteraars gevraagd om iets te vertellen over de gave dingen die Asito doet. Tegenwoordig zijn die kringen niet meer een veilige kring achter tafels en op stoelen. In de tijdgeest van nu was dit zittend op de grond, als een echte ‘tribe’ in een veel te warme blokhut, dicht op elkaar op een afgelegen plek.

Ik introduceerde Asito precies zoals ik dat zojuist deed. Om ze duidelijk te kunnen maken dat we een schoonmaakorganisatie zijn begon ik te vertellen. Mijn verhaal startte uiteraard bij onze medewerkers. Ik vertelde over het geweldige vak dat ze uitvoeren om vooral ook trots te kunnen zijn. Trots kunnen zijn op hun werk. Trots op hun collega’s. Trots op hun baas … als die tenminste de goeie dingen doet. En ik vertelde over onze initiatieven op het gebied van inclusiviteit. Ons Nationaal Integratiediner. De steun die we verlenen aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om weer aan de slag te kunnen. Ik vertelde ook dat we volledig CO2-neutraal werken en dat we dat belangrijk vinden. En ik was net lekker op stoom toen één van de deelnemers zijn vinger op stak en zei: “Ik zie wat dat met je doet!” Je staat letterlijk en figuurlijk te ‘glimmen’. Eerst probeerde ik dit nog af te doen door te zeggen dat ik het, zittend op de grond in een veel te warme ruimte inderdaad bloedheet had, maar toen realiseerde ik me dat het niet mijn ‘trots’ en mijn glimlach was die overtuigend bleek te zijn. Het is de glimlach van al onze collega’s die ik door mag geven. Hij is niet van mij. Hij is van ons.

En vandaag gaat het vooral over die collega’s. Onze schoonmaakkrachten. Want, voor het tweede jaar op rij hebben we een aantal van onze mooiste collega’s extra uitgelicht.

Laat ik u meenemen in onze reis en de reden waarom we doen wat we doen. Onze reis passeert drie stations die ons naar onze plaats van bestemming brengen.

Het eerste station is de opstapplaats voor onze collega’s. Iedereen is welkom. Iedereen doet mee. Onder de voorwaarde dat je je in wil zetten voor onze klanten en je collega’s. Je stapt in omdat je onze waarden en normen onderschrijft en in ruil daarvoor krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen, mee te doen en alle reden om trots op je zelf en je werk te zijn. 

Het volgende station passeren we als onze klanten ons werk op prijs stellen, ook loyaal zijn aan onze idealen, en we dus mogen groeien en winst mogen maken. Dat betekent van voldoende omvang en financieel gezond. Een mooi oud gebouw met plaats voor iedereen.

We reizen verder en komen op het station dat we mogen passeren als we met elkaar, medewerker en klant, goed op onze omgeving passen. Zowel in maatschappelijke (sociale) zin als ecologische.  ‘Meer brengen dan nemen’ is daar de mores.

En zo gaan de medewerkers van Asito en haar klanten op reis naar een plek die ons in balans brengt en houdt. Wij noemen die plek, dat derde station, Asitotality.

U mag ons dus aanspreken op de mate waarin we een waardevolle plek voor onze medewerkers creëren. U mag ons aanspreken op de mate waarin we waarde toevoegen voor onze opdrachtgevers. U mag ons aanspreken op onze eigen gezondheid en … u mag (misschien wel moet) ons aanspreken op de mate waarin we meer brengen dan nemen in onze leefomgeving. Op sociaal en ecologisch gebied.

En als je dan de kans hebt om veel gelijkgezinden en beleidsmakers toe te mogen spreken is dat ook een kans voor een oproep. Een oproep aan ons allemaal omdat wij allemaal het verschil kunnen maken.

Collega’s … blijf met trots over ons mooie werk en onze mooie reis spreken. Daar hoeven we niet zo bescheiden over te zijn. Dat is aansprekend en inspirerend.

Opdrachtgevers … blijf ons aanspreken op de rol die we willen spelen zodat u uw rol daarin kunt spelen. Eis van ons dat we samen zorgvuldig met onze medewerkers en onze omgeving omgaan. En … eis dit van al uw leveranciers. Niet alleen wij, alle leveranciers maken het verschil. U maakt dit -ook- door erom te vragen. Dit te eisen.

Overheid … neem uw verantwoordelijkheid om de echte blokkades voor betekenisvol ondernemen weg te nemen. Geef ons het vertrouwen en de kans dit te doen en neem vooral uw verantwoordelijkheid om iedereen een waardevolle plek in de maatschappij te gunnen. Mevrouw de staatssecretaris; ik heb u mogen leren kennen als een betrokken en daadkrachtig bestuurder. U wilt werk lonend maken voor iedereen. U wilt zich daarvoor inzetten. Betrek ons, het bedrijfsleven, erbij om u te mogen helpen. De politiek is gemiddeld genomen bezig met eigen politieke overtuigingen. Laat ons u helpen om het doel te bereiken. Een gave mooie baan voor iedereen die die ambities heeft. Laten we werken in alle opzichten lonend maken.

Op de foto van links naar rechts; Charles Vinke, Tamara van Ark, Aart van der Gaag en Leonore Nieuwmeijer.

Op ons kunt u rekenen! En dan nog even terug naar die warme kring, met ondernemers en wereldverbeteraars. Ook zij zagen hun eigen rol, als opdrachtgever en begonnen ook te glimmen (van trots) toen ze zagen dat ook zij -bij ons- het verschil kunnen maken.

Ik dank u!”

Dit was mijn verhaal voor de mensen in de zaal en dit is mijn verhaal voor u als de lezer van mijn blog. Mijn oproep is ook aan u gericht. Maak impact en wees er trots op. Want trots is een van de meest aanstekelijke emoties die er zijn.

Na mijn speech ging ik in gesprek met de vele schoonmaakkrachten die bij ons evenement aanwezig waren. Zij vertelden hun verhaal. Hun verhaal met hobbels en kuilen, met vallen en opstaan. Hun verhaal waarin ze vertellen hoe belangrijk het is om mee te kunnen en mogen doen in de maatschappij. En daar werd ik weer trots van.

Ook besmet raken? Download ons witboek gratis op www.asito.nl/witboek.

En de oproep waarmee ik mijn blogs altijd afsluit, geldt nu nog sterker dan normaal. Lees het witboek en…. Reageer!

Charles Vinke
Algemeen Directeur Asito BV

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito