Verbinden is geen werkwoord

Het is al vaker aan de orde geweest. Asito staat, samen met onze medewerkers en klanten, trots en sterk midden in de samenleving. Sterker nog … het is onze visie om deze positie in te nemen en bij te dragen aan het ‘samenspel’ tussen de medewerker, de klant en de samenleving. 

Asito neemt daarin een verbindende, initiërende, rol in. Natuurlijk in de eerste plaats om met alle 10.000 kleurrijke medewerkers onze dienstverlening bij onze klanten waar te maken (of te overtreffen). En niet in de laatste plaats om dankzij deze samenwerking bij te dragen aan het verbeteren van de samenleving. Maar waarom vind ik verbinden dan geen werkwoord? 

Als verbinden een echt werkwoord zou zijn zou iedereen kunnen verbinden. Immers, als je er hard genoeg voor zwoegt en knokt (wat werken soms is) zou het je moeten lukken. En toch lukt het niet iedereen. Waar zit dan het verschil?

Naar mijn idee komt dat omdat verbinden geen werkwoord is maar een ‘luisterwoord’. Als je niet op de juiste manier luistert, oprechte aandacht toont, zal de verbinding nooit tot stand komen. Als je op een drukke receptie rondloopt en er komt weer zo’n ‘verbinder’ (we noemen ze ook wel netwerkers) aan dan overkomt je vaak het volgende. Je schudt elkaar de hand. Ferm en duidelijk. Er wordt snel afgetast wie je bent en vooral ‘wat je doet/bent’, om vervolgens op zoek te gaan naar een ‘gespreksonderwerp’. En tijdens dat gesprek staan ze al over je schouder heen te kijken wie het volgende ‘slachtoffer’ wordt waar een visitekaartje afhandig gemaakt wordt. Ik noem dat verbinden als werkwoord. Als je verbinden als luisterwoord toepast luister je naar de ander. Je stemt jezelf af op de ander. Je bent niet meer of minder dan de ander. Je bent gelijk en hebt oprechte interesse. 

Dus eigenlijk is verbinden stoppen met werken en … luisteren.

Charles Vinke


Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!

Reageren kan via Twitter; www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito