Werken loont niet

Velen van ons hebben een mening. Velen van ons spreken zich daarover uit, vaak leidt dat tot boeiende conversaties, standpunten en nadere kennismakingen. Ik weet niet hoe het u vergaat maar voor mij zijn sommige problemen zo groot en veelomvattend dat een mening vormen en delen ingewikkeld is. Laat staan elkaar, door de conversatie die daarop volgt, beter leren kennen. Dus spreken we tegen elkaar; zonder met elkaar te spreken. 

In het verlengde van dit ‘fenomeen’ merk ik dat ik een grote en ingewikkelde droom heb (geformuleerd), waardoor ik veel tegen mensen spreek en niet … met.  In onze woonplaats Almelo wordt een groot industrieterrein ontwikkeld. Nieuwe bedrijven en nieuwe banen (ruim duizend) voor Almeloërs die een baan zoeken. Toen ik dit hoorde heb ik, dromer als ik soms ben, gezegd: “Het zou toch gaaf zijn als we hier alle inactieven in Almelo een baan en perspectief bieden. Gewoon … een veilige mooie kans voor alle stadsgenoten die tot nu toe de kans niet gekregen (of genomen) hebben.” 

Ik dacht in eerste instantie: dit moet te doen zijn. En dan merk je dat de krachten in een stad binnen de overheid, onderwijs en bedrijfsleven alle kanten optrekken. We (h)erkennen de droom. We zien dat het goed zou zijn. En dan? Hoe ga je dan verder? Ik heb er voor gekozen om ‘gewoon’ aan de slag te gaan en vooral die mensen op te zoeken die met mij ‘aan de slag willen’. (De mensen die er over spreken zonder dadendrang -of uit ander belang- heb ik links laten liggen.) Het blijkt veel ingewikkelder dan het is. Steeds als je een stapje verder zet zijn er mensen die graag ‘op de trein willen springen’ en mee willen doen. En iedere keer maak ik weer de afweging: “Help je dit initiatief of dien je een ander belang?” In het geval van ‘helpen en doen’ zijn ze van harte welkom. Als dit niet het geval is richt ik mijn energie er niet op. Je komt anders nergens. 

De groep mensen die meedoen is inmiddels groot. Het is hartverwarmend om te zien dat velen in Almelo stoppen met praten en gaan doen! Eén van de belangrijkste stappen die we moeten zetten is om de ‘inactieven’ te vrijwaren van een -eventuele- armoedeval. Kort uitgelegd: “Als ze aan het werk gaan -uit bijvoorbeeld de bijstand- hoeveel gaan ze er dan op vooruit?” En tot nu toe is het antwoord nog niet hoopgevend. Als iemand uit –bijvoorbeeld de bijstand- aan het werk gaat hij/zij er niet op vooruit maar op achteruit. En niet een klein beetje … ruim dertig procent. Dat is natuurlijk niet uit te leggen. Uit –bijvoorbeeld de bijstand- aan het werk gaan en dertig procent inleveren. Ik denk dat wij allemaal twee keer zouden nadenken om zo’n stap te zetten. Werken loont dus niet. Werken stort je in de schulden. Dat kan toch niet waar zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. (En dan hoor ik zo vaak dat onze inactieven niet willen bewegen … nou ik begrijp dat … je kunt het je niet veroorloven.)

Als we dus iets willen bereiken moeten we hier een beter en veiliger perspectief bieden. Mijn opdracht, voor de aankomende weken, is om de landelijke - en de gemeentelijke politiek te overtuigen dat we fundamentele/creatieve stappen moeten zetten. Er moet een perspectief komen om mensen actief te maken. Werk moet lonen! Dat vinden we voor onszelf en dus ook voor onze stadsgenoten, zeker voor de inactieven. Hier mogen politieke en populistische belangen ons niet in de weg staan. We moeten gewoon goed en beter voor elkaar gaan zorgen.

Vraag de aankomende weken maar eens of ik weer een stapje dichter bij mijn droom ben? 

Ik blijf er aan werken en vertel het je graag!

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen! Reageren kan via Twitter: www.twitter.com/chvinke

Charles Vinke Algemeen Directeur Asito BV


 

Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito