Zijn Trump en Wilders het antwoord?

Aan het einde van het jaar, met Wilders en Trump in de coulissen van ons politiek bestel, is het aan ons om antwoord te geven op bovenstaande vraag. Voor mij is het antwoord volmondig ja! Maar niet omdat ze mijn politieke kleur of voorkeursroute lopen, zeker niet! Voor nu, en dit moment, is de provocerende en respectloze stijl beangstigend. Wat als hun provocaties tot onomkeerbaar beleid of escalaties zal leiden? Ik hou mijn hart vast. Toch denk ik dat ook zij de kracht van diversiteit zijn!

Waar zit die dan in? Ik denk dat diversiteit, in welke omgeving of gezelschap dan ook, leidt tot vernieuwende inzichten. Het zet ons allemaal aan het denken en zeer waarschijnlijk in een andere richting of vorm dan we tot dat moment gewend zijn. Dat is wat diversiteit doet. Het brengt een debat (en vernieuwende denkwijze) op gang die ons sterker maakt. 

Beeld je even in: je wordt uitgenodigd door een gastvrij Syrisch gezin om samen (bij hen thuis) de maaltijd te gebruiken. Je komt binnen en je kijkt even snel in de keuken waar overduidelijk de hele dag gekokkereld is. Je probeert te ruiken wat ze aan het maken zijn. En je verbaast je over de boerenkoollucht en de gevulde koeken die je ziet, voor bij de koffie. En de maaltijd bevat inderdaad boerenkool en gevulde koeken bij de koffie. Ik weet zeker dat je een geweldige avond hebt vanwege de enorme culturele verschillen en inzichten. Maar de boerenkool zet je niet in een nieuw ‘spoor’, het prikkelt je niet. Het brengt geen nieuwe culinaire inzichten.En dat is precies wat diversiteit moet doen: je prikkelen en sterker maken. De boodschap van Trump en Wilders is NIET mijn boodschap, maar het is wel mijn opdracht om hier sterke(re) antwoorden op te geven. Trump en Wilders strijden tegen de ‘corrumperende macht’, en wij hebben daar de voedingsbodem voor gelegd. Daarnaast zetten ze meer ‘misstanden’ op de agenda. En zij zullen niet met het antwoord komen. Zij stellen de vragen. Antwoorden hebben ze niet! Gelukkig maar, want die moeten van ons komen!

Laat diversiteit je wakker schudden en kom met antwoorden op de zaken die ‘onder de vraag liggen’. Het integratievraagstuk gaat niet over wel of niet gastvrij zijn; het gaat over veiligheid. Politiek gaat niet over macht; het gaat over het bereiken van een betere toekomst en samenleving. Het gaat om een herkenbare en gewenste ‘stip op de horizon’. 

Met deze aanpak moeten en zullen we voorkomen dat de ‘vragensteller’ met desastreus onomkeerbaar beleid en acties komt. De antwoorden moeten van ons komen! Daar ligt de kracht van diversiteit. 

Ik wil met mijn blog bijdragen aan de verbinding. En als iemand wil reageren. Doen!


Charles Vinke
Algemeen directeur
Charles Vinke is 9 jaar in dienst van Asito en sinds 1 januari 2015 algemeen directeur. Vinke heeft jarenlange ervaring in de facilitaire dienstverlening.

Recente blogberichten

 • Als je nee zegt …

  12 maart 2019

  Ik ben, als oude grijze man, de waarde van podcasts aan het ontdekken. Als ik in de trein zit, of in de auto of gewoon op een onbewaakt...


 • Wall of shame

  11 februari 2019

  Vorige week sprak ik met één van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze...


 • Is 2019 het jaar van de waarheid?

  21 januari 2019

  Ik lees, zoals vele van jullie, regelmatig interviews en blogs van ‘toekomstkijkers’. Daar leer ik van. Dat inspireert. En ik word...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito