Bijzonder Jubileum

Als je ’s ochtends op het Asitokantoor in Enschede bent geweest dan heb je hem vast ontmoet, Maarten. Maartens collega’s omschrijven hem als vrolijk, gedreven en vol passie. Maarten was onlangs 12,5 jaar in dienst voor Asito. Op zich niet uniek, maar voor Maarten wel! 

Maarten: “Ik heb voordat ik voor Asito kwam werken, voor diverse andere bedrijven gewerkt. Zo heb ik op een sociale werkplaats gewerkt, met allemaal mensen met een beperking. Allemaal mensen met een beperking bij elkaar. Daar werd ik niet echt gelukkig van. Voor mij is het fijn dat ik in een reguliere omgeving kan werken. Het geeft me zelfvertrouwen en zelfstandigheid en het is goed voor mijn sociale ontwikkeling. Iedereen hier gaat normaal met mij om, ja ze weten dat ik autisme heb.”

Collega’s omschrijven Maarten als vrolijk, gedreven en gepassioneerd. Maarten heeft twee begeleiders vanuit Asito, Herman Knol en Edith te Morsche. Edith geeft aan erg blij met Maarten te zijn. Hij heeft veel aandacht en begeleiding nodig, maar daar krijg je ook iets voor terug. Edith: “Maarten is zo veel gegroeid sinds hij bij ons kwam. Toen hij bij Asito begon was Maarten aardig mensenschuw, hij verstopte zich in het magazijn en hij had smetvrees. Als je hem nu ziet, zou je dat helemaal niet geloven. Maarten is sociaal, toegankelijk, vrolijk en netjes.”

Maarten: “Via een re-integratiebureau kwam ik in contact met Asito. Ze hadden nog iemand nodig in het magazijn en daar werk ik nog steeds. Ik doe eigenlijk van alles, ’s ochtends begin ik met het binnenzetten van de containers en doe ik de was, dan kijk ik of ik nog bestellingen heb doorgekregen via de mail en die zet ik dan klaar. Laatst zijn veel werkwagens teruggekomen, die heb ik allemaal even schoongemaakt en opgeknapt, ik heb ook een kleine voorraad van dingen die terugkomen en een noodvoorraad. Wanneer iemand een bestelling doet kan ik vaak van die voorraad pakketten samenstellen, dan heb ik eigenlijk gewoon geld verdiend voor Asito. Dat vind ik leuk.”

Maarten heeft meer begeleiding en structuur nodig dan zijn collega’s zonder autisme. Zijn begeleiders bij Asito en zijn begeleiders van de woongroep waar hij woont, hebben regelmatig contact met elkaar en houden elkaar op de hoogte van wat er speelt. Edith: “We hebben heel bewust geen telefoon in het magazijn, zodat zaken vanuit de receptie kunnen worden gecoördineerd. Het komt voor dat ineens veel medewerkers iets van Maarten nodig hebben, ik zorg er dan voor dat deze medewerkers niet allemaal tegelijk bij Maarten aankloppen. Dan moeten ze maar even wachten. Als er iets bijzonders in de planning staat, zoals zijn eigen jubileum, dan lopen we er van tevoren even doorheen. We moeten goed uitleggen wat er wanneer gaat gebeuren, doen we dit niet dan kan hij niet slapen. Het komt af en toe voor dat hij ergens van wakker ligt, dan hebben we contact met de begeleiders op zijn woongroep en dan proberen we zaken iets anders op te lossen. Met de boodschappen bijvoorbeeld voor de lunch, die spreidde hij dan uit over de tafels zodat iedereen gewoon beleg kon pakken. Dan kwam het voor dat er drie pakjes kaas open waren. Daar lag Maarten wakker van. Nu hebben we het beleg op één plek. Er gaat tijd zitten in de begeleiding van Maarten, maar als je ziet wat het met hem doet... Maarten verdient ook een kans en hij is een leuke en vrolijke collega.”

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito

Asito bedrijfsfilm