bekijk

Taalambassadeurs in Almelo

Bij Asito werken mensen met verschillende achtergronden, culturen, ideeën, overtuigingen en kwaliteiten. Wij geloven dat diversiteit en inclusiviteit bedrijven beter maakt. Iedereen hoort erbij en verdient een eerlijke kans.

taalambassadeurs in almelo

Meer dan 100 nationaliteiten

Ella de Rooij is manager Leren en Ontwikkelen bij Asito. "Door de 100 nationaliteiten is niet iedereen bij ons de Nederlandse taal machtig. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze mensen daarbij te helpen als ze dat willen. Naast schoonmaaktrainingen, geven we zelf taaltrainingen en werken we samen met lokale organisaties. Een van de meest recente samenwerkingen op gebied van taal is het project taalambassadeurs van Taalpunt Almelo. Taalpunt is een samenwerking van de bibliotheek, gemeente Almelo, stichting Lezen en Schrijven, ROC en Avedan. Taalpunt gaat ervaringsdeskundigen inzetten om anderen te helpen met taal. Collega's die taaltraining hebben gekregen van ons, gaan nu zelf en op vrijwillige basis andere mensen stimuleren ook de taal te leren."   

Het verhaal van Semsa

Een van die collega's die aan de slag gaat als taalambassadeur is Semsa Bagir. Ze verhuisde 34 jaar geleden van Turkije naar Nederland. "Ik had mijn man en schoonfamilie hier, maar moest veel zelf uitzoeken. Veel dingen wist ik niet, zoals dat ik hier mijn studie kon voortzetten. De Nederlandse taal leren vond ik belangrijk, want ik wilde aan het werk. Ik volgde een cursus Nederlands en kon aan de slag in een fabriek in Wierden waar mijn man werkte. Daar sprak ik eerst alleen Engels met de vrouwen op mijn afdeling, maar uiteindelijk ging het Nederlands steeds beter. Ik pakte mijn studie voor lerares weer op, waar ik in Turkije mee was begonnen en sloot me aan bij de Turkse Vereniging. Helaas moest ik stoppen met mijn studie vanwege persoonlijke omstandigheden." Semsa heeft haar eigen ontwikkeling altijd erg belangrijk gevonden. Ook toen haar kinderen klein waren bleef ze actief bij de vereniging en op school.

"Voorlezen, autorijden, de maandafsluiting, koken voor de school, overblijfmoeder. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan op de school van mijn kinderen. En ik startte parttime bij Asito, dat is nu bijna 18 jaar geleden. Bij Asito kreeg ik de mogelijkheid om een taalcursus te doen en dat wilde ik heel graag. Met name voor de moeilijk woorden. Ik stimuleer ook mijn collega's om de Nederlandse taal te leren."

Vier rollen taalambassadeur

Het Taalpunt Almelo zet met taalambassadeurs ervaringsdeskundigen in om anderen te helpen. Jenny Bergsma is coördinator Taalpunt bij Avedan. Ze begeleidt onder andere Semsa bij haar rol als taalambassadeur.

"We hebben taalambassadeurs die Nederlands als moedertaal hebben, maar niet konden lezen en schrijven. En we hebben taalambassadeurs als Semsa, met Nederlands als tweede taal. Beiden kunnen met hun eigen ervaring en kennis anderen helpen met taal."

Taalambassadeurs worden op verschillende manieren ingezet door Taalpunt. Jenny: "Ze werven nieuwe deelnemers voor de taalcursussen en helpen het taboe doorbreken. Taalambassadeurs geven voorlichting aan organisaties en professionals, zoals wijkcoaches. Ze leren hen problemen signaleren en hulp bieden. Taalambassadeurs kunnen ook als testpanel ingezet worden, bijvoorbeeld door de gemeente of organisaties die vaak met burgers communiceren. Het testpanel beoordeelt of teksten eenvoudig genoeg zijn en geeft tips en adviezen om bijvoorbeeld brieven, flyers en posters begrijpelijker te maken. En tenslotte denken taalambassadeurs mee op beleidsniveau. Daarbij kun je denken aan de aanpak van laaggeletterdheid in een gemeente."

Hulp bieden die ik graag had gehad

Binnenkort start Semsa als taalambassadeur in Almelo. Vanwege corona komt dit wat langzamer op gang, maar Semsa heeft er heel veel zin in. "Ik vind het ontzettend leuk om met mensen in contact te zijn en mensen te helpen. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat je de taal spreekt. Ik kijk er naar uit om mensen de hulp te bieden die ik graag had willen hebben 34 jaar geleden!" 

Meer weten over het project? Kijk op de website van Avedan

deel dit bericht op