Terug naar overzicht

Asito

2 minuten leestijd

Asito compenseert CO2-uitstoot door project in Oeganda

"Het is fantastisch om te zien dat Asito met zo'n project zo’n grote impact kan hebben!” Joost Brinkhuis, Manager Kwaliteit & Personeelsontwikkeling, is als afgevaardigde van Asito op projectreis geweest voor bedrijven die deelnemen aan diverse klimaatprojecten in Oeganda. Asito compenseert haar CO2-uitstoot sinds 2010 in verschillende klimaatprojecten van de Climate Neutral Group (CNG). De projectreis laat deelnemers zien wat er daadwerkelijk met hun compensatiegelden gebeurt.

Asito's CO2-Compensatie

Sander Haas, manager duurzaamheid bij Asito: “Natuurlijk is het beter om niet te vervuilen, dat proberen we al jaren zo min mogelijk te doen. Hierin lopen we voorop in de schoonmaakbranche. We laten ieder jaar onze CO2-voetafdruk berekenen, dit wordt gecontroleerd door een geverifieerd klimaatbureau." De CO2-uitstoot die Asito nu nog niet kan reduceren compenseert zij via klimaatprojecten. Sander: "Compensatie betekent dat we onze huidige CO2-uitstoot ergens anders reduceren. De investeringen die wij in het Cookstove-project van de Climate Neutral Group (CNG) in Oeganda doen zijn daar onderdeel van." 

Oeganda is vooral bekend om haar grote bossen, theeplantages, watervallen en Nijlcruises. De lokale bevolking merkt hier echter weinig van. Oeganda is één van de armste landen ter wereld. Ook kampt het land met extreme houtkap. Door te investeren in duurzame projecten die zowel het klimaat, milieu en de gezondheid van de lokale bevolking vooropzetten kan Asito in Oeganda een verschil maken.

zelf geproduceerde klei-oventjes
Zelf geproduceerde klei-oventjes


Het Cookstove-project in Oeganda

In Oeganda wordt overal op houtskool gekookt; op zelf geproduceerde klei-oventjes. Dit is een milieubelastende en ongezonde manier om te komen. Deze manier van koken kost veel tijd, daarom wordt het ook wel 'slow cooking' genoemd. Oegandese vrouwen staan vaak vier tot zeven uur per dag te koken. Vaak met hun baby op hun rug, in rokerige kleine huisjes. Velen hebben last van rode ogen en een zere keel.

Het Cookstove-project is opgezet door de Climate Neutral Group (CNG). Zij helpen bedrijven op het gebied van CO2-compensatie met verschillende klimaatprojecten. In Oeganda faciliteert CNG onder andere de productie van simpele kookoventjes. De kookoventjes worden door en voor de lokale bevolking gemaakt. Deze kookoventjes zijn vijftig procent efficiënter dan het traditionele 'slow cooking' en er is acht keer minder houtskool voor nodig.

Sinds 2006 heeft CNG ervoor gezorgd dat 10 miljoen bomen zijn gered, 3,5 miljoen ton minder CO2 uitstoot is geweest en dat 2,5 miljoen mensen een gezonder leven hebben gekregen. De productie van kookoventjes zorgt ook voor meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Een kookoventje wordt door de lokale bevolking zelf aangeschaft en is binnen één tot anderhalf jaar terugverdiend. “Door deel te nemen aan het Cookstove-project dringen we verbranding, luchtvervuiling en houtkap terug." Aldus Joost.

*Ook de CO2-uitstoot van deze reis is berekend en door de CNG gecompenseerd.

Milieuvriendelijke kookoventjes om CO2-uitstoot te compenseren
Milieuvriendelijke kookoventjes om CO2-uitstoot te compenseren