Terug naar overzicht

Asito

3 minuten leestijd

Dynamischer kan bijna niet

Wanneer je iemand duidelijk wil maken dat schoonmaken een vak is, neem ze dan een keer mee naar dit object. Er zijn niet veel objecten waar de schoonmaak zo specialistisch en divers is als hier.

17%200719%20dierenkliniek%20utrecht

Operatiekamers; kantoren; koeienstallen; snijzalen; hondenverblijven; collegezalen; isolatiekamers; een paardenmanege; een inseminatieruimte; een apotheek. Een opsomming van de verschillende ruimten die worden schoongemaakt bij de Dierenkliniek in Universiteit Utrecht. Abdel Zanter, eerste medewerker Asito: “Het is niet zomaar schoonmaken. Je moet veel protocollen kennen en veel verschillende manier van schoonmaken. We hebben veel specialisten in dienst. Bijvoorbeeld specialisten voor de klinische ruimten en specialisten voor de stallen. Je moet een aantal diploma’s hebben wil je deze omgevingen op een goede manier kunnen reinigen, zoals een VCA-diploma of een VCCN-diploma.” 


Diverse schoonmaak
Er werken ongeveer dertig schoonmaakkrachten bij de Dierenkliniek. Dagelijks worden de kantoren, stallen, operatiekamers, snijruimten en dierenverblijven schoongemaakt en gereinigd. Eén keer in de week worden de operatiekamers van top tot teen ontsmet. Dan zijn er nog de periodieke opdrachten, zoals de koeienstallen die vier keer per jaar grondig moeten worden gereinigd. Abdel: “Dan is het koeien eruit, en wij erin. We pakken het met het specialistische team grondig aan. Om de stallen schoon te maken heb je een VCA-diploma nodig. Sommige mensen zullen het misschien vies werk vinden. Maar we doen het met plezier. We hebben een hecht team. Ik vind het mooi hoe we met z’n allen samenwerken en dit gewoon aanpakken.” 

Ook zijn er spoedopdrachten. Oguz Kurt, eerste medewerker Asito: “Soms is er een bacterie-uitbraak. Zoals MSRA of de ziekte van Praval. En de isolatieruimten moeten na bezetting grondig worden gereinigd.” Abdel: “We hebben een speciaal team met specialisten die precies weten wat je moet doen wanneer er een bacterie uitbreekt. Ze kijken dan naar wat voor soort bacterie het is, hoe gevaarlijk het is en hoe ze het gaan aanpakken. Vervolgens gaan ze het van top tot teen reinigen.” Oguz: “De schoonmaakkrachten weten precies wat voor kleding ze aan moeten en wat eerst moet worden gedaan. Meestal zorgen ze eerst dat het echte vieze weg is en dan beginnen ze met ontsmetting. Er is laatst een meting gedaan door de Universiteit na een ontsmetting. En er waren nul bacteriën gevonden! Daar zijn we trots op.”


Waardering
Zowel Abdel als Oguz geeft aan dat één van dingen die schoonmaak bij de Dierenkliniek zo leuk maakt is de diversiteit, Abdel: “Soms heb ik m’n koffie in de morgen nog niet op of ik word al gebeld dat er iets moet worden aangepakt.” Oguz: “Geen dag is hetzelfde, ons werk is zo dynamisch. We moeten elke dag in oplossingen denken. Er is veel afwisseling en het is flexibel. Daarnaast krijgen we veel respect.” Zowel vanuit de klant, het personeel van de klant als het personeel van Asito is er volgens Abdel en Oguz veel waardering voor de schoonmaakkrachten. Abdel: “Iedereen werkt goed samen en we krijgen veel waardering voor het werk dat we doen. Dat is fijn. Er is geen verschil tussen de schoonmaakkrachten en de chirurgen. We worden allemaal hetzelfde behandeld.”

Dit artikel verscheen eerder in onze nieuwsbrief Context. Op de hoogte blijven van facilitaire zaken? Schrijf je in http://bit.ly/2viKDrr