Terug naar overzicht

Asito

3 minuten leestijd

Wat is jouw definitie van ‘schoon’?

Ga je voor handelingsgerichte of voor resultaatgerichte schoonmaak? Of een combinatie van beide werkprogramma’s? Elke aanpak heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

15%200600%20asito%20verbindt%20foto%200062

Ga je voor handelingsgerichte of voor resultaatgerichte schoonmaak? Of een combinatie van beide werkprogramma’s? Elke aanpak heeft zijn eigen voor- en nadelen. En uiteindelijk gaat het altijd om goede afspraken en een goede afstemming van de verwachtingen en natuurlijk de definitie van ‘schoon’. Benieuwd naar wat welke aanpak het beste bij jouw situatie past? Alles wat je moet weten, lees je hier!

Resultaatgerichte schoonmaak

Bij resultaatgerichte schoonmaak gaat de opdrachtgever uit van het schone eindresultaat. Er worden dus geen afspraken gemaakt over welke werkzaamheden de schoonmaakkracht moet uitvoeren. De afspraken worden gemaakt op basis van hoe het na de schoonmaak eruit moet zien. Belangrijk bij dit werkprogramma is om af te stemmen wat het gewenste resultaat is (wat is de definitie van ‘schoon’?). Daarnaast krijgt de schoonmaakkracht veel meer eigen verantwoordelijkheid en wordt er verwacht dat hij of zij proactief te werk gaat. Hij of zij moet op basis van kennis en ervaring zelf keuzes maken wat er schoongemaakt moet worden.

“De schoonmaakkracht was trots op de ware metamorfose!”

Praktijkvoorbeeld van Asito Operationeel Manager Gerrit de Roos:

“Bij UU Diergeneeskunde in Utrecht werkt Asito overdag met het resultaatgerichte werkprogramma. Er is geen sprake van een clean desk policy, wat betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden. Na enige tijd nam de schoonmaakkracht in kwestie de lead en maakte afspraken met de mensen op de afdeling. De ene week werden de vensterbanken leeggehaald voor de schoonmaak, de andere week waren het de kasten en de vloer. De schoonmaakkracht was trots op de ware metamorfose op zijn afdeling en vierde de goede samenwerking en schone werkplek met een traktatie!”

Handelingsgerichte schoonmaak

Bij handelingsgerichte schoonmaak bestaat het werkprogramma uit uitvoerende werkzaamheden gekoppeld aan frequentie. De schoonmaakkracht moet dus een afgesproken werkprogramma met verschillende werkzaamheden volgen. Is er iets vies dat niet in het werkprogramma is opgenomen? Dan hoeft de schoonmaakkracht hier ook niets aan te doen.

“Je weet precies wat je krijgt, want alle werkzaamheden en frequenties worden in een contract vastgelegd.”

Deze aanpak past het best bij jou

Bij een resultaatgericht werkprogramma heb je als opdrachtgever meer contact met de schoonmaakkracht. Samen bepalen jullie namelijk wat er moet gebeuren. De schoonmaakkracht moet op zijn of haar beurt flexibel en proactief zijn. Er wordt gehandeld vanuit kennis en ervaring over wat er schoon gemaakt moet worden. De ene week moet er bijvoorbeeld meer aan de vloer gedaan worden en de andere week zijn misschien de kasten aan de beurt.

Ga je liever voor duidelijke, vastgelegde afspraken? Dan spreekt het handelingsgerichte werkprogramma je misschien meer aan. Hierbij worden er tussen Asito en de klant afspraken gemaakt over de uit te voeren werkzaamheden. Je bepaalt dus van tevoren al wat er moet gebeuren om voor jou een gewenst resultaat op te leveren. Je weet precies wat je krijgt, want alle werkzaamheden en frequenties worden in een contract vastgelegd.

Van twee walletjes eten

Natuurlijk is een combinatie van beide werkprogramma’s mogelijk! Bij dit werkprogramma werkt de schoonmaakkracht nog steeds met een vast werkprogramma, maar bepaalt naar eigen kennis en ervaring of een element schoon of vuil is. Staat een vuil element niet in zijn of haar werkprogramma? Dan wordt dit teruggekoppeld aan de klant.