Terug naar overzicht

Diversiteit

3 minuten leestijd

De Ramadan: Een kijkje achter de schermen

Asito heeft vele nationaliteiten in dienst. Wat betekent de Ramadan voor onze collega's?

Ramadan%20website

De Ramadan is een belangrijke mijlpaal voor de Moslims onder ons. De vastenmaand begint dit jaar op 15 mei en eindigt een maand later op 16 juni. Een maand lang geen eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang; hoe houd je dat eigenlijk vol? En wat betekent dat op de werkvloer? Collega Hassan El Hachimi (Schoonmaker van het Jaar 2017) doet al van kinds af aan mee aan de Ramadan. “Het is niet zo moeilijk als het lijkt, want de meesten van ons zijn eraan gewend om elk jaar te vasten. De Ramadan geeft me juist extra kracht en energie.”

Wat betekent de Ramadan?
De Ramadan is de maand waarin, volgens het Islamitische geloof, de Koran geopenbaard werd aan de mensheid. Daarom is de vastenmaand ook vandaag de dag nog een moment van openbaring en bezinning. Hassan: “Tijdens de Ramadan ligt de nadruk op een nieuwe start en een geestelijke genezing. Door de dagelijkse gang van zaken staan we er niet altijd bij stil, maar tijdens de Ramadan leren we onszelf en ons geloof weer net iets beter kennen.”

Vasten tijdens een werkdag
Een gewone werkdag ziet er tijdens de Ramadan net iets anders uit. Zo staan de meesten vroeg op voor het ontbijt en is er ’s avonds laat een gebedsdienst in de Moskee. Lange dagen en korte nachten dus! Hassan: “Tijdens de Ramadan eet ik niet per se meer. Eigenlijk eet ik gewoon dezelfde porties als normaal. Meer heb ik niet nodig.” Qua productiviteit op het werk verandert er volgens Hassan eigenlijk niets: “Ik heb geen extra pauzes nodig, ook niet als het soms even moeilijk is. De dag gaat veel sneller voorbij als je gewoon bezig blijft!”


Wederzijds begrip
Hassan is voorwerker bij Asito Medical in de Uithof, Utrecht, en geeft leiding aan 4 vloerenspecialisten. In zijn team is hij niet de enige die meedoet aan de Ramadan. Hassan: “Het hele team heeft begrip voor elkaar, moslim of niet-moslim. Collega’s die niet meedoen aan de Ramadan vragen vaak of ik het vervelend vind als ze in mijn bijzijn een broodje eten of een slok water nemen. Dit hoeven ze natuurlijk niet te vragen, maar het is een fijn gevoel dat je team achter je staat. We houden graag rekening met elkaar.”

Diversiteit bij Asito
Diversiteit is een belangrijk goed binnen Asito. Met ons multiculturele team aan medewerkers en onze nieuwsgierigheid voor elkaars verhalen zorgen we voor wederzijds begrip. Een manier waarop dat uitgedragen wordt is bijvoorbeeld door het jaarlijkse Nationaal Integratiediner. Hassan’s objectleider Sandra Wanningen: “Met het motto ‘eten verbindt’ leren we elkaar tijdens het Nationaal Integratiediner beter kennen. Iedereen mag meekoken en mag iets over de nationaliteit en achtergrond van zijn/haar gerecht vertellen.”

Mooie mensen
Tijdens de Ramadan geven verschillende teams van Asito hun moslim-medewerkers de mogelijkheid om wat eerder te beginnen. Op die manier is het gat tussen het ontbijt en de werkdag niet zo groot. Hassan: “Ik vind de diversiteit bij Asito, en hoe ermee om wordt gegaan, heel mooi om te zien. Hoe meer we met elkaar praten en naar elkaar luisteren, hoe beter we elkaar zullen begrijpen en elkaar zien zoals we echt zijn; mooie mensen!”