Terug naar overzicht

Diversiteit

2 minuten leestijd

Training voor vluchtelingen

Asito is vanaf december 2015 begonnen met schoonmaaktraining voor asielzoekers. Er zijn twee trainingen beschikbaar voor asielzoekers: een basiscursus schoonmaak en bungalowschoonmaak. Hiljo Martens, regio-opleider: “We hopen de deelnemers iets tastbaars mee te kunnen geven. Een opstap naar een baan, dat verdienen ze echt.”
17%200519%20detailpagina%20 %20training%20voor%20vluchtelingen

Vanuit opdrachtgever het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt gekeken of ze een cursus willen beginnen. Vervolgens selecteert het COA deelnemers voor Asito. Voorwaarde is dat de deelnemers inzet en motivatie tonen, willen deelnemen en de Nederlandse taal enigszins begrijpen of bereid zijn om te communiceren met handen en voeten.

Hiljo Martens: “Het is belangrijk dat we kunnen communiceren met de deelnemers; dat ze een klein beetje Nederlands, Engels of Duits kunnen en dat ze kunnen lezen en schrijven. Al hebben we  een dame gehad die niet kon lezen, ze heeft de beste cijfers gehaald van allemaal. Ze was super intelligent!”

Inmiddels hebben 31 asielzoekers een training afgerond. De deelnemers leren tijdens de training voornamelijk over de Nederlandse schoonmaakgewoonten, maar er wordt bijvoorbeeld ook op een luchtige manier ingegaan op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse cultuur. “De training duurt een week. Iedereen krijgt aan het eind van de week een praktijkexamen en een mondeling examen. Het praktijkexamen moet worden afgerond met een zes of hoger om te slagen voor de training.”

De grootste groep deelnemers is vrouwelijk, maar ook een aantal mannen volgen de training. De deelnemende heren krijgen ook een module glasbewassing. Onze glazenwasser Iwan komt deze cursus vrijwillig geven. Hiljo: “Iwan is begaan met deze mensen, hij doet het echt leuk! Hij leert de heren altijd om een hartje te zemen. Mooi om te zien.” 

Bungalowschoonmaak

De training Bungalowschoonmaak is augustus 2016 gestart. Tijdens deze training wordt er dieper ingegaan op de schoonmaak van diverse kamers en huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine. “De deelnemers maken de bungalows schoon op het terrein van het COA. Soms zijn de woningen erg smerig. De bewoners weten bijvoorbeeld niet hoe ze moeten omgaan met een gasfornuis en hoe deze moet worden schoongemaakt, of dat het stof uit een wasmachine kan worden verwijderd.” De eerste vijf mensen zijn in september geslaagd. Hiljo: “Het was een ontzettend leuke groep, erg gemotiveerd.”

Voordelen

Asito en het COA hebben nadat de deelnemers hun Nederlandse vergunning hebben gekregen en zijn uitgestroomd naar een gemeente contact. Mocht er een vacature komen in deze gemeente kan de deelnemer contact op nemen met Asito en wordt hij of zij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hiljo: “Er zitten alleen voordelen aan deze cursus. Deze mensen komen naar Nederland, zij willen hun plek vinden en dat willen wij ook. We willen ze helpen hun draai te vinden in de Nederlandse maatschappij. Hoe sneller zij kunnen integreren hoe beter.”