Terug naar overzicht

Duurzaamheid

3 minuten leestijd

Asito Element rolt uit

Afgelopen jaar introduceerde Asito haar nieuwe innovatieve schoonmaakmethode, Asito Element. Zoals aangekondigd wordt de methode momenteel uitgerold door het land. In ieder van Asito’s acht regio’s zijn ervarings-panden uitgezocht waar Asito Element wordt ingezet. Bij deze ervaringspanden maken de verschillende Asito medewerkers kennis met Asito Element. Met het middel, met de nieuwe werkwijze en met de goede resultaten.
17%200519%20detailpagina%20 %20element

In de praktijk

Bjorn Aaldering is Objectleider bij IKEA Duiven. Hier is Asito Element na een verbouwing geïntroduceerd. "De medewerkers vonden het even wennen, want je verruilt een hele kar met verschillende schoonmaakmiddelen voor één fles. Maar na een goede instructie zijn ze nu heel enthousiast. Ze zien dat het beter schoon wordt en dat is natuurlijk het allerbelangrijkst voor vakmensen. Bij IKEA is het sanitair prioriteit nummer één bij de schoonmaak. Juist daar valt het gebruik van Asito Element extra op. De voegen zijn kraakhelder en nare geurtjes zijn weg. We scoren topcijfers op sanitair."

Ook Friso van den Berg, Projectleider voor Asito op Schiphol, werkt met Asito Element. "Mijn team en ik zijn continu op zoek naar verbeteringen en innovaties in het schoonmaakproces. Toen was er ineens Asito Element. Eerlijk gezegd waren wij in het begin sceptisch, gaat dit “wondermiddel” ook werken in een altijd veranderende en dynamische omgeving als Schiphol? Na een uitvoerige pilot met Asito Element uitgevoerd door een dedicated team zijn wij overtuigd dat Asito Element een echte meerwaarde voor ons is. Niet alleen is de kwaliteit uitstekend, maar ook onze medewerkers zijn enthousiast over het werken met maar één product."

Richard van der Pot is voor Asito verantwoordelijk voor de schoonmaak bij het Erasmus MC."Asito Element is een uitstekend middel om schoon te maken. Naar mijn mening zelfs nog beter dan de huidige schoonmaakmiddelen. Ik baseer mijn mening op de ervaringen die ik heb op het ANWB Hoofdkantoor en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Asito Element heeft niet alleen een beter reinigend effect, maar laat ook geen methodefouten na. Zelfs hele moeilijke vlekken kunnen worden weggehaald. Daarmee hebben we andere periodieke reinigers niet meer nodig. Voor mij geen ander middel meer."

Elka Dijkstra is Objectleidster in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. "We zijn al een paar maanden met Asito Element bezig in het ziekenhuis. Momenteel gebruiken we het in alle sanitaire groepen van de verpleegafdelingen. Het is een oud pand waar de beluchting niet optimaal is. Schimmel was daardoor een chronisch probleem in de toiletgroepen. Met Asito Element zorgen we er nu voor dat de schimmel wegblijft. De schoonmaakkrachten zijn heel enthousiast, want ze zien direct resultaat. Een probleem dat al jaren bestond, is nu opgelost. We zijn ook een pilot aan het doen in de zogenaamde ‘schone ruimte’, de ruimte waar medicijnen worden voorbereid. In elk ziekenhuis heb je daar een geurprobleem. Doordat er antibiotica worden gemorst, ontstaat er een nare stank als je de vloer nat mopt. We hebben de vloer met Asito Element geschrobd, waardoor de antibiotica uit de vloeren is getrokken. We zijn nu aan het zoeken naar de ideale cyclus van schobben en moppen met Asito Element om de nare geuren weg te houden. Het ziekenhuis gaat nu zelf ook proeven doen. Dat juichen we toe. In ziekenhuizen is infectiepreventie een belangrijk thema. Als het ziekenhuis de testen positief heeft afgerond, kunnen we Asito Element overal gaan toepassen."

Opleidingen

Een nieuwe schoonmaakmethode gaat verder dan een nieuw middel. Collega’s die vaak al tientallen jaren schoonmaken, moeten op een andere manier gaan werken. Joost Brinkhuis, hoofd van Asito’s Opleidings- en Kenniscentrum: "Je moet de impact van deze operatie niet onderschatten. Alle schoonmaakkrachten die met Asito Element gaan werken, moeten een opleiding en instructie krijgen. We hebben hiervoor een opleiding ontwikkeld die onze Objectleiders via hun digitale Leerhuis volgen. Er zijn vier films gemaakt die de nieuwe werkwijze in verschillende ruimtetypen demonstreren. De Objectleiding en onze regio-opleiders zorgen er vervolgens voor dat iedereen die met Asito Element werkt, de instructie krijgt en dat er regelmatig opfristrainingen zijn. Tientallen jaren werken volgens een bepaalde methode, krijg je er niet zomaar uit."

Het komende jaar zal Asito Element bij steeds meer opdrachtgevers worden geïntroduceerd. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw Asito contactpersoon.