Terug naar overzicht

Duurzaamheid

3 minuten leestijd

Green Key Certificering? Asito weet raad!

The Green Key: hét internationale keurmerk speciaal ontwikkeld voor een duurzame toeristische en recreatieve branche. The Green Key gaat een stap verder dan de vereiste wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid: zo is het keurmerk gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (2015-2030) van de Verenigde Naties. Voor het bemachtigen van het keurmerk doen verschillende toeristische organisaties er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Als vaste schoonmaakpartner van een groot aantal hotels, vakantieparken en accommodaties van Qurios heeft Asito de vereiste normelementen van The Green Key standaard opgenomen in haar werkmethode.

Qurios Ameland goud certificaat

The Green Key kent drie niveaus: goud, zilver en brons. Het vakantiepark Qurios op Ameland heeft een gouden certificaat bemachtigd. Jan Jaap Smit is vestigingsmanager bij Asito en verantwoordelijk voor de schoonmaakdiensten van het vakantiepark. Samen met Qurios is hij aan de slag gegaan om de certificering in de wacht te slepen. Jan Jaap: “In samenwerking met de MVO-manager van Qurios zijn we gestart met het bespreken van de verwachtingen. Welke acties moeten er opgepakt worden? En hoe kunnen we dit op een slimme manier realiseren?”

Europees Ecolabel schoonmaakmiddelen en doseerstation

Voor Asito betekende dit concreet dat de schoonmaakmiddelen verduurzaamd moesten worden. Geen vervuilende middelen meer, maar alleen nog schoonmaakmiddelen met een Ecolabel. Schoonmaakmiddelen die voorzien zijn van een Ecolabel bevatten geen schadelijke stoffen, zijn niet giftig voor waterorganismen en maken bovendien net zo goed schoon als vergelijkbare producten. Jan Jaap: “We hebben een nieuwe lijn met Ecolabel schoonmaakmiddelen geïntegreerd op het vakantiepark.” Daarnaast is er ook een doseerstation geïnstalleerd. Zo vertelt Jan Jaap: “Het werken met het doseerstation werkt simpel en effectief, door het aftappen van het schoonmaakmiddel is een schoonmaakkracht altijd verzekerd van de juiste hoeveelheid.”

Instrueren van schoonmaakkrachten

Voor het juist toepassen van de Ecolabel schoonmaakmiddelen heeft de leverancier een instructie aan de schoonmaakkrachten van Asito gegeven. Zo vertelt Jan Jaap: “Het is belangrijk dat de schoonmaakkrachten weten hoe en waarom ze bepaalde middelen gebruiken. De persoonlijke insteek maakte de instructie een groot succes!” Voor de medewerkers die later zijn ingestroomd is een speciale instructiekaart ontwikkeld. Hierop wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de Ecolabel middelen in praktijk gebruikt worden. Daarnaast staat The Green Key standaard op de agenda in de maandelijkse werkoverleggen met schoonmaakkrachten. Samen met Qurios worden hier de successen gedeeld én gevierd. Jan Jaap: “We trekken hierin echt als partners met elkaar op. Dit zorgt voor veel betrokkenheid!”

Qurios over de samenwerking

Lisette van der Vaart, MVO-manager bij Qurios is enthousiast over de samenwerking met Asito: “Betrokkenheid creëren is de basis om echt tot samenwerking te komen als het gaat om duurzaamheid. Dat is waar we bij Qurios op in willen zetten want dit is hard nodig. Door samen te werken wordt het resultaat vele malen groter dan door je individuele inzet. Fantastisch om te zien dat Asito als organisatie die betrokkenheid ook echt doorvoert op de werkvloer. Bij Qurios Ameland treden we als één team naar buiten en laten we zien dat kwaliteit en duurzaamheid prima hand in hand gaan. Daar zijn we trots op!”

Duurzaam transport

Naast het aanpakken van de lijn schoonmaakmiddelen hebben Asito en Qurios ook naar andere manieren gezocht om te verduurzamen. Aangezien het vakantiepark op Ameland ligt is er een aanpak ontwikkeld om de frequentie van de oversteek te reduceren. Jan Jaap: “We zorgen dat de schoonmaakmiddelen in bulk de Waddenzee over gaan. Hiervoor hebben we een speciale werkkast ingericht waar we de middelen voor een langere tijd opslaan.” Maar ook op het vakantiepark zelf staat duurzaam transport voorop: zo verplaatsen alle medewerkers zich met een elektrisch golfkarretje. Daarnaast verzameld de objectleidster de spullen die overblijven uit de welkomstpakketten van gasten. Deze worden geschonken aan een kinderopvang of -boerderij om mee te knutselen. Zero waste dus!

Asito kijkt verder!

Het succes van Qurios heeft ervoor gezorgd dat Asito ook bij andere klanten - in de toeristische en recreatieve branche - de eisen van The Green Key direct in het proces opneemt. Als partner van Asito ben je dus verzekerd van een partner die op een duurzame manier meedenkt. Zo maken we samen de wereld een klein stukje duurzamer!