Terug naar overzicht

Duurzaamheid

2 minuten leestijd

Kleine nitrile handschoentjes, grote impact

Asito kijkt graag naar de toekomst, vandaar dat Alex Alkemade, vestigingsmanager bij Asito Transport en verantwoordelijk voor stationsreiniging, enkele maanden geleden op zoek ging naar een ‘groenere’ variant van het blauwe handschoentje.

Het werd letterlijk én figuurlijk een groenere handschoen: “Een groene huishoudhandschoen die minimaal drie weken meegaat. Een behoorlijke besparing, aangezien een schoonmaakkracht gemiddeld zo’n 4 tot 5 nitrile exemplaren per dag verbruikt. We hebben een pilot gedraaid op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA, Almere en Zwolle. De pilot was zo succesvol, dat we het verder gaan uitrollen bij alle stations in de regio Noordoost”, vertelt Alex.

In de praktijk zijn de schoonmaakkrachten erg tevreden over de duurzame oplossing. Schoonmaakkracht Judith Dalfour: “Ze gaan niet zo snel kapot. Ik gebruikte eerder zo’n vier tot vijf paar handschoenen per dag en als het druk was soms wel negen. Maar met deze groene handschoenen doe ik nu al 5 weken.”

Alex Alkemade legt uit: “We gooien nu zo’n 800 kilo nitrile handschoenen per jaar weg. En dan te bedenken dat die handschoenen niks wegen, dan is 800 kilo heel erg veel! De groene huishoudhandschoen weegt zwaarder en zijn ook in aanschaf duurder, maar bij goed gebruik gaan ze veel langer mee. Uitgerekend besparen we ongeveer 730 kilo per jaar door over te gaan op de groene.”

Goed voor milieu én mens

In eerste instantie doelde Alex op het duurzaamheidsaspect, maar er komt achteraf ook een stukje medewerkerstevredenheid bij kijken. "De blauwe variant zat vrij strak en deze zijn ook nog eens veel steviger. Ik vind het ook fijn dat ze langer zijn, ze komen over mijn polsen heen. Vooral bij een smerig klusje is dat erg fijn, dan krijg ik mijn mouwen niet nat”, zegt Judith.

Michael ter Harmsel, objectleider bij Asito Transport, begeleidde de pilot op station Amsterdam Bijlmer ArenA: “Ik had het niet direct verwacht, maar iedereen is zo tevreden over de handschoenen. Ik dacht dat iedereen zou moeten wennen aan het feit dat ze deze nieuwe handschoenen moeten uitwassen na gebruik, of dat ze dikker zijn. Maar iedereen is positief, ze willen niet meer terug.”