Terug naar overzicht

Duurzaamheid

2 minuten leestijd

Slim doen met oude Asito werkkleding

Wist je dat in Nederland elk jaar 2,5 miljoen stuks textiel wordt vernietigd? Zonde! Asito Regio Noord vond dat een reden om oude werkkleding uit de regio in te zamelen en er een tweede leven voor te zoeken. In het atelier van Vanhulley werden de schoonmaakschorten vermaakt naar kookschorten die werden gebruikt bij het Nationaal Integratiediner.


Veel schoonmaakkrachten dragen een opvallend en uniek oranje-rood Asito schort. Uiteraard is zo'n schoonmaakschort een keer aan vervanging toe. Wat doe je dan met de oude werkkleding? Asito regio Noord koos vanuit ecologisch standpunt ervoor deze kleding niet weg te gooien, maar in te zamelen en er iets goeds mee te doen. In de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de schorten, kwam al gauw Vanhulley naar boven. De visie van de sociale en circulaire onderneming Vanhulley past perfect bij Asito. 

Een Limited Edition van Vanhulley

In het naaiatelier van Vanhulley geven de vrouwen die er werken een nieuw (tweede) leven aan oud textiel. Het enige probleem van deze vrouwen? Ze missen de juiste vooropleiding, dus ze doen bij Vanhulley werkervaring op. Tegelijkertijd volgen ze een jaar lang een algemene ROC-opleiding waarmee ze nog alle kanten op kunnen. Het resultaat is veel meer dan een diploma. Samen trekken ze een plan voor hun volgende stap, zoals een baan, stage of vervolgopleiding. En misschien nog wel veel belangrijker: deze vrouwen vinden hun eigen kracht terug. Met elke Vanhulley zetten ze een portie lef om in een dosis trots.

Van schoonmaakschort naar kookschort

Regio Noord besloot een doos met oude schoonmaakschorten op te sturen. De schorten werden zorgvuldig 'uit elkaar gehaald' en gewassen. Met de lappen stof werden vervolgens tien unieke kookschorten gemaakt. En hoe mooi is het, dat we die kookschorten perfect konden gebruiken tijdens het Nationaal Integratiediner. Een event dat voor Asito draait om het verbinden van mensen, het vieren van verschillen en het benutten van kansen. 

Vrolijkheid gegarandeerd, en een goed gevoel, dat alleen maar versterkt wordt door het unieke verhaal van Vanhulley. Want alles dat het Vanhulley atelier verlaat is met aandacht en liefde gemaakt door de vrouwen van Vanhulley, en dat voel je.

Van schoonmaakschort naar werkschort
Grillmaster Tintin in een Vanhulley kookshort