Terug naar overzicht

Inclusiviteit

3 minuten leestijd

Begrip en veiligheid

Bjorn Scholten had twee burn-outs, gevolgd door een zware depressie. Hij werd ontslagen en was vier jaar werkloos. Totdat hij in gesprek kwam met een objectleider van Asito.

Voor je het weet heb je een stempel. Bjorn Scholten had twee burn-outs gevolgd door een zware depressie. Hij werd ontslagen en was vier jaar lang werkloos. Bjorn: “Wanneer ik een sollicitatiegesprek had werd me vaak gevraagd waarom ik ’s middags niet kon werken. Als ik dan vertelde dat ik in therapie zat, kwamen er allerlei excuses waarom ik de baan niet kreeg. Je krijgt al snel een stempel. Alsof ik gek ben.”

In 2016 kwam Bjorn in gesprek met een objectleider van Asito. Hij kon al snel aan de slag in de pantry bij Jarabee. Jarabee is een instelling gespecialiseerd in jeugdzorg. Inmiddels werkt Bjorn bij Jarabee als schoonmaakkracht. “Ik ben de ene dag topfit en de andere dag niet vooruit te branden. Ik kan erg heftig reageren om niets, moet weer leren emoties te plaatsen en soms klapt het er ineens in. Bij de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld, toen kreeg ik allerlei emoties die ik niet kon plaatsen. Het is prettig om mensen om mij heen te hebben die begrip voor mij hebben. Daar waar ik werk begrijpen ze mij. Niet alleen mijn collega’s en leidinggevende snappen mijn situatie, ook de pandgebruikers. Ze zien het wanneer ik ergens mee zit. Als ik niet bij Jarabee had gelopen, dan was ik denk ik niet zo snel hersteld.

Voor mensen met een psychische aandoening is het belangrijk dat betrokkenen begrip hebben voor de situatie, de persoon genoeg begeleiding krijgt en er duidelijkheid en structuur is. Voor Bjorn is het moeilijk om met leidinggevenden te werken die niet begrijpen hoe ze met zijn depressie om moeten gaan. Ook bij Asito heeft hij een aantal objectleiders gehad die niet zo goed met zijn situatie om kunnen gaan. Bjorn: “Ik merk het aan mijn lichaam wanneer ik te veel doe, dan ga ik bijvoorbeeld mank lopen of krijg vlekjes in het gezicht of kan met één oog niets meer zien. Dit is een signaal van mijn lichaam dat ik rustig aan moet doen, omdat mijn geest het niet kan verwerken. Het is soms moeilijk om naar deze signalen te luisteren. Ik wil Asito niet bellen met de mededeling dat ik niet kan werken omdat ik al twee dagen mank loop of iets. Het is een beetje beschamend en frustrerend. Zo van jezus kan ik niet gewoon normaal mijn ding doen!”

Bjorn heeft duidelijkheid nodig en kan niet zomaar alles doen: “Ik heb objectleiders gehad die mij vroegen extra werk te doen, terwijl ik al mank liep. Ik kan dat gewoon niet zomaar en dat is niet voor iedereen goed te begrijpen. Er zijn zoveel verschillende soorten depressies. Men denkt al gauw dat je je er gewoon over heen moet zetten, niet wilt of met de gordijnen dicht thuis zit.” Momenteel heeft Bjorn een objectleider die snapt wat hij nodig heeft. “Jos is duidelijk, recht voor z’n raap, weet wat ik wel en niet kan en heeft begrip voor mijn situatie. Daarnaast is hij er voor me wanneer ik iemand nodig heb om op terug te vallen.” 

Werken betekent voor Bjorn pure bezigheid en stabiliteit. “Normaal was ik ook mijn bed wel uit gekomen, maar dan kom ik niet van de bank af. Nu ga ik op pad, heb ik contact met mensen en ben ik bezig. Ik heb ritme en structuur. Dat geeft voldoening.”

“Ik wil meer, ik weet dat ik meer kan. Ik weet ook dat ik nooit meer terug kan naar mijn oude leven. Ik zal altijd gevoelig zijn voor donkere dagen. Dat was in het begin moeilijk accepteren, maar nu snap ik dat. Soms voelt het alsof een elastiek aan mijn lichaam gebonden is die mij tegenhoudt. Stapje voor stapje kom ik verder.” Asito en Jarabee zijn aan het kijken hoe ze de functie van Bjorn vorm kunnen blijven geven. Zodat hij binnen een veilige omgeving kan groeien. Bjorn zelf zou wel mensen die in een soortgelijke situatie zitten willen begeleiden. 

Auteur
Asito