Terug naar overzicht

Inclusiviteit

4 minuten leestijd

“Een échte inclusieve maatschappij” met GIVO-app; winnaar Asito Sociale-innovatieprijs 2019

Duurzame Dinsdag 2019, een jaar geleden. GIVO wint de Asito Sociale-innovatieprijs. Wat heeft deze prijs Socialtec, het bedrijf achter GIVO, gebracht? We blikken terug met Michiel Heij, co-founder.

GIVO is een app waarmee mensen elkaar kunnen betalen door hun talenten of spullen te delen, zonder deze eerst om te zetten in geld. Heij: “Dankzij de Asito Sociale-innovatieprijs heeft onze app een podium gekregen en kunnen we mensen met elkaar in verbinding brengen.”

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Die dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. Het kabinet neemt de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden ideeën en initiatieven. De meest innoverende, onderscheidende en duurzame ideeën maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee een extra impuls te geven. Een van de prijzen die wordt uitgereikt is de Asito Sociale-innovatieprijs. Vorig jaar ging deze naar GIVO, een app die fungeert als ‘pay-it-forward waardeplatform’. Co-founder Michiel Heij blikt terug.

Co-founder Michiel Heij


Pay it forward

Heij: “Het afgelopen jaar was een ware ontdekkingsreis. We hebben de app technisch ontwikkeld en het verhaal en de strategie achter GIVO verder vormgegeven.” De GIVO-app is ingestoken op uitwisselen in een cirkel: “Tussen bedrijven, zelfstandig ondernemers en de ‘gewone man’,” vertelt Heij. ”Iemand die een inactieve boormachine op de plank heeft liggen, kan die bijvoorbeeld ruilen voor een fietsreparatie, diegene ruilt dat weer voor een babysitter. Als je zo’n cirkel vormt, stap je weg van het geldaspect.”

Op moment van het gesprek is een team van 12 mensen bezig met een hackathon, om een volgende versie van de app te maken. “Op deze manier zetten we in een hele korte tijd enorme stappen voorwaarts in de ontwikkeling van het platform.” Wat Heij wil bereiken met de app? “Mensen met elkaar in verbinding brengen, waardoor mensen elkaar erkennen en waarderen. Een echt inclusieve maatschappij maken. Want op het platform verken je op een laagdrempelige manier je eigen kwaliteiten. Je kunt er namelijk alles opzetten wat je maar te bieden hebt, ook al is dat een idee om een kinderspeeltuin te bouwen in je wijk. Of denk aan iemand die is afgekeurd voor designwerk dat ‘ie eerder deed. Hij kan zich nu weer inzetten op de arbeidsmarkt, bouwt aan het bijschaven van zijn kwaliteiten en zijn eigen portfolio. Hij krijgt dan geen geld maar een andere verdienste terug voor het werk dat hij levert. Tegelijkertijd doet hij waardevolle ervaring op.”

Een jaar verder

De Asito Sociale-innovatieprijs heeft Socialtec vooral geloofwaardigheid gebracht: “De app heeft een podium gekregen. Meer mensen geloven nu in het concept dat we neerzetten. Daar zijn we echt blij mee, net als de ruimte die we daardoor kregen om verder te ontwikkelen. Het verschil met vorig jaar is dat we door de lens van de verschillende soorten gebruikers hebben gekeken en voor alle deelnemers waarde creëren door ze met elkaar te laten samenwerken.”

Er zit ook een business-to-business aspect aan GIVO. Heij: “Een groter bedrijf met MVO-doelstellingen doneert geld, dit bedrijf krijgt daar niet alleen zichtbaarheid voor, maar ze activeren er ook een groep lokale ondernemers mee. Deze groep activeert weer de ‘normale’ gebruikers die uiteindelijk de sociale duurzaamheidswaarde creëren met bijvoorbeeld een initiatief om afval op te ruimen of eenzame ouderen te ondersteunen.”

De app is nog volop in ontwikkeling en wordt naar verwachting begin 2021 gelanceerd.

Dinsdag 1 september wordt rond 17:00 uur de winnaar van de Asito Sociale-innovatieprijs 2020 bekend gemaakt. Via de livestream kan iedereen op afstand meekijken.

Bekijk hieronder de video waarin de GIVO-app wordt uitgelegd:

Speel af