Terug naar overzicht

Inclusiviteit

2 minuten leestijd

Inclusief ondernemen kan overal, bewijst Patricia

Veel gehoord argument in organisaties om niet met inclusief ondernemen aan de slag te gaan is dat ze denken geen geschikte werkplekken te hebben. “Bij ons werken alleen maar HBO’ers” of “Wij werken in een kantooromgeving” zijn veelgehoorde redenen om iemand met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt níét op te nemen in de organisatie. Toch is dit geen excuus.

Patricia van Veldhuizen heeft een SW-indicatie en werkt op het hoofdkantoor van Asito. Ze ondersteunt de afdelingen gezondheidsmanagement en HR.

Patricia: “Ik heb een flinke klap gehad toen ik nog studeerde. Ik heb een spierziekte en veel gemist van school. Ik studeerde op het AOC bloemschikken niveau twee. Niveau twee is fysiek zwaar werk, dat gecombineerd met mijn spierziekte resulteerde in een SW-indicatie. Veel mensen denken dat wanneer je een SW-indicatie hebt je iets mankeert, zo van die heeft een rugzakje, of die wil niet. Maar dat klopt niet.”

“Samen met de gemeente en het SW-bedrijf hebben we gekeken welk werk ik kon doen. Eerst in winkels, maar daar was ik al snel te oud. Ik heb wat ervaring met administratieve werkzaamheden. Dus toen kwamen we bij Asito terecht.” Bij Asito is er op de HR-afdeling gekeken welke taken ze konden afstoten om voor deze taken iemand aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik ging in gesprek en dat was meteen leuk. Ik heb verteld over mijn beperkingen maar vooral ook over wat ik kan. We hebben elkaar een beetje leren kennen en ik kon gelijk aan de slag! In het begin heb ik voornamelijk koffie gehaald en dingen gescand. Ik was allang blij dat ik bezig was, onder de mensen. Ik heb ook het gevoel dat ik gelijk werd geaccepteerd. Mijn collega’s waren erg begripvol en legden alles rustig uit. Ze namen echt de tijd voor me. Ik was gelijk op mijn gemak. Er wordt hier gekeken naar wat ik wel kan, en niet naar wat ik niet kan. Inmiddels doe ik steeds meer. Zo help ik collega’s met personeelsdossiers, maak certificaten en diploma’s, regel de vakantieplanning en doe wat archiveerwerk.”

Voor Patricia betekent werken weer nuttig zijn. “Ik heb leuke collega’s, ben weer onder de mensen. En ik ben weer nuttig. Zo voelt het voor mij. Plus ik werk hier nu twee jaar en ik ben erg gegroeid. Ik kan meer dan ik dacht!

Patricia haar tip aan bedrijven die willen beginnen met inclusief ondernemen is: “Probeer het gewoon en laat de rugzakjes los. Ga kijken naar wat iemand kan en kijk hoe je andere medewerkers kunt verlichten. Zo kan iemand anders deze taken oppakken.