Terug naar overzicht

Inclusiviteit

2 minuten leestijd

Speeddates: baan bij een klik

Drie jaar geleden startte Asito samen met het Werkplein Twente met speeddates. Wanneer er een vacature is, worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uitgenodigd voor korte gesprekken. Bij een klik krijgt de deelnemer een baan aangeboden. De deelnemers aan de speeddates behoren allen tot de PSO-doelgroep.

De gemeente en het UWV selecteren deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt die interesse hebben in een baan in de schoonmaak. Jasmijn Vaanholt, Personeelsmanager Asito regio Oost: “Het is ooit begonnen als een samenwerking tussen Asito en het Werkplein Twente. Inmiddels is het uitgegroeid tot een halfjaarlijks selectiedag waar meerdere bedrijven zich bij hebben aangesloten. Ongeveer honderd mensen komen naar de selectiedag, die nu Selectiedag Facilitair wordt genoemd. Deelnemers gaan op meerdere speeddates. Na zo’n speeddate hebben we een beter beeld van de deelnemers.”

Geslaagde matches

Asito Regio Oost heeft gemiddeld vier speeddatesessies per jaar (inclusief de twee Selectiedagen Facilitair). Jasmijn: “Bij de opstart na de gunning van Universiteit Wageningen hebben we de samenwerking op gezocht met het Werkgeversservicepunt. We hebben een speeddatesessie georganiseerd voor zes vacatures. Het resultaat van deze speeddates is zes vervulde vacatures.” Tijdens speeddates hebben Asito’s objectleiders en projectleiders vijftien á twintig minuten met de deelnemers voor een één-op-één gesprek. Na de sessie worden geschikte kandidaten benaderd. Jasmijn: “Tot nu toe zijn er altijd een aantal geslaagde matches. Het komt zelfs weleens voor dat er teveel goede kandidaten zijn. Wanneer we wel een goed gevoel hebben bij iemand en er op dat moment geen vacatures meer zijn, bieden we diegene een proefplaatsing aan. Wanneer er een opening komt kunnen ze zo doorstromen.”

Inmiddels rollen de speeddatesessies uit naar andere regio’s van Asito. Jasmijn: “Het grote voordeel van speeddates is dat je gelijk een beeld bij iemand krijgt. Je hebt meteen door of er een klik is. Daarnaast is het een stuk sneller dan solliciteren via de reguliere weg. Normaliter krijg je een cv, aan de hand daarvan moet je een beeld van iemand schetsen. Door middel van speeddates pak je dat proces nu in één stap.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt komen dankzij de speeddates gelijk in contact met werkgevers. Jasmijn: “Het is een opstap voor de deelnemers. Ze hoeven niet eerst een brief te sturen. Nu kunnen ze gelijk een gesprek in met de werkgever. Ze kunnen tijdens het gesprek laten zien wie ze zijn en dat ze gemotiveerd zijn.”