Terug naar overzicht

Inclusiviteit

2 minuten leestijd

Tomingroep

Voor veel bedrijven lijkt het moeilijk om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven op de werkvloer. Bedrijven denken bijvoorbeeld dat ze geen werk hebben voor iemand met een arbeidsbeperking; dat mensen uit de participatiewet geen onregelmatig werk kunnen doen; of dat ze niet de juiste begeleiding in huis hebben. Samen met de Tomingroep en Schiphol heeft Asito het voor elkaar gekregen om in het beveiligde gedeelte van Schiphol een ploegendienst met mensen uit de PSO-doelgroep aan het werk te krijgen.

17%200519%20detailpagina%20 %20tominggroep

Momenteel werken er achttien mensen op Schiphol in de bewuste ploegendienst. Ze hebben gezamenlijk een gemiddelde loonwaarde van minder dan zestig procent. Twee keer per dag start er een ploeg met zes medewerkers. Zeven dagen in de week, zestien uur per dag, is er een ploeg aan het werk. Ondanks de onregelmatige werktijden; het zelfstandige werken en de hoge securitymaatregelen gaat dit goed. Maurice Elstrodt, Facilitair Directeur Tomingroep: “Dit is een bijzondere groep. Er werkt een aantal mensen met een loonwaarde tegen de 40% en mensen met loonwaardes die tegen de 70-80% aanzitten. Dat is een unieke mix.”

Waarom lukt het hier wel?

Het aansturen van de medewerkers is intensief doordat op elke ploeg een voorman staat. Het gebied is relatief rustig voor Schipholse begrippen, er zijn bijvoorbeeld weinig winkels en restaurants. Hierdoor krijgen de medewerkers minder prikkels. Ook lopen op het gehele gebied meer schoonmaakkrachten. Waar er normaal één medewerker staat, staan er hier anderhalf. Anton werkt inmiddels veertien maanden als Meewerkend Voorman: “Ik kon geen werk vinden. Uiteindelijk kwam ik hier terecht. Ik vind het leuk. Ik ben meer dan alleen schoonmaakkracht. Ik ben onderdeel van een team, heb veel contact met mensen en de tijd gaat snel. Ik werk elke dag met iedereen een beetje mee.”

Echte medewerkers

De medewerkers zijn officieel in dienst van Tomingroep en worden gedetacheerd bij Asito. Alex Alkemade, Vestigingsmanager Asito: “We maken zo min mogelijk onderscheid tussen reguliere Asitomedewerkers en medewerkers van Tomingroep. Ze worden door hun eigen team aangestuurd, maar onze objectleiders stappen net zo makkelijk naar een medewerker van Tomingroep als naar een medewerker van Asito; ze zitten niet aan aparte tafels; en ze doen mee in alle dingen die ook voor Asitomedewerkers worden georganiseerd.” Ronald werkt al anderhalf jaar op Schiphol: “Ik vond het in het begin moeilijk om als schoonmaakkracht aan het werk te moeten, ik dacht dat ik dan overal met een nat doekje overheen moest. Het is echt een vak, ik vind het leuk. Ik ben elke dag onder de mensen.”

Uitstroom

Het uiteindelijk doel is om de medewerkers uit te laten stromen naar regulier werk. Maurice: “Sabrina is vanuit de bijstand aangemeld bij Tomingroep. Ze is de eerste die nu is uitgestroomd. Ze heeft een jaar weer kunnen wennen aan werken en is op zoek gegaan naar een baan in de kinderdagopvang. Die heeft ze nu gevonden.”