Terug naar overzicht

Inclusiviteit

3 minuten leestijd

Van top tot teen schoonmaken in een ambulance

Wie denkt dat onze schoonmaakkrachten ‘alleen maar’ bezig zijn met schoonmaken, heeft het mis. Het draait om veel meer dan dat, en schoonmaakkracht Reuben uit Amsterdam bewijst dat. Hij maakt namelijk vanaf begin juli 24 ambulances schoon op een van de acht locaties bij de Ambulance Amsterdam. Dan ligt de focus dus niet alleen op de schoonmaak, maar ook op patiëntveiligheid. En op klantgerichtheid, want ambulances kunnen op elk moment weggeroepen worden en dat vraagt om flexibiliteit.

Amsterdamse Ambulance Diensten

Hoe werkt de schoonmaak van een ambulance eigenlijk? Die vraag stond aan het begin van het nieuwe samenwerkingstraject centraal. Samen met Ambulance Amsterdam en werk-leerbedrijf Pantar werd gekeken naar een zo snel mogelijke integratie van Asito. Binnen drie weken werden de schoonmaakdiensten van Pantar overgenomen en gingen zowel Reuben als andere schoonmaakkrachten van Asito op alle locaties aan de gang. Er werd per locatie een draaiboek gemaakt om alle werkzaamheden helder te hebben en eigen te maken. Daarbij is zelfs het kleinste detail van levensbelang, dus alle stappen worden met grootste nauwkeurigheid uitgevoerd.

Inclusief De Dienst Ambulance Amsterdam daagde Asito tevens uit om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken. Reuben kent nog niet zo goed de Nederlandse taal, maar heeft al wel ervaring in het werken in een ‘ziekenhuis’-omgeving. Ondanks dat de ambulances in een grote overdekte parkeerplaats staan, en niet in een steriele ziekenhuisomgeving, moet de binnenkant van een ambulance altijd technisch schoon opgeleverd worden conform de opleverstaat. Van de stoelen, wanden en kastjes tot het plafond, instapje en achteruitkijkspiegeltje. Letterlijk en figuurlijk van top tot teen!

De spoedambulances kunnen elk moment worden weggeroepen voor spoedeisende zorg en ook de zorgambulances worden gebruikt voor planbare ambulancezorg (een zorgambulance richt zich op mensen die niet in direct levensgevaar verkeren, maar wel medisch vervoerd moeten worden). Reuben houdt daarom dagelijks op het rooster bij welke ambulances hij die week al grondig heeft schoongemaakt. Na elk ritje zorgt het ambulancepersoneel zelf voor een dusdanige reiniging, zodat de volgende patiënt weer in een hygiënische en veilige omgeving vervoerd kan worden.

Amsterdamse Ambulance Diensten
De binnenkant van de ambulance moet altijd technisch schoon worden opgeleverd.

Ambulance Amsterdam Er is dagelijks contact en veel overleg tussen Reuben en het ambulancepersoneel. Reuben behoort in deze korte periode al echt tot het hechte team van de Ambulance Amsterdam. Hij is daarom ook erg trots op de nieuwe elektrische brancard die enkele ambulances sinds kort hebben en moet natuurlijk demonstreren hoeveel gemakkelijker zijn werk daardoor wordt. De brancard hoeft nu niet meer met de hand uit de ambulance te worden gehaald, maar kan op een arbo-verantwoorde wijze worden uitgeschoven op soort verlengstuk, waardoor Reuben de vloer onder de brancard goed kan reinigen. 

Amsterdamse Ambulance Diensten
Reuben is in korte tijd tot het hechte ambulanceteam gaan behoren.

Patricia Verbeek, projectleider bij Asito verantwoordelijk voor Ambulance Amsterdam, is erg trots op de samenwerking én op Reuben:“ Zoals Reuben dit op deze korte termijn al helemaal voor elkaar heeft bij Ambulance Amsterdam, dat is wat mij ècht trots maakt!”