Terug naar overzicht

Maatschappij

2 minuten leestijd

Jezelf in de problemen werken

Liesbeth Hiemstra zit al ongeveer zes jaar in de bijstand. Sinds een jaar is ze werkzaam voor Asito. “Ik kwam bij Asito terecht via een re-integratietraject van de gemeente. Ik maak kantoren en toiletten schoon, sorteer afval en stofzuig soms. Soms werk ik ’s avonds en soms ’s morgens. Wanneer het maar kan!”

18%200306%20liesbeth%20hiemstra

Omdat Liesbeth nog niet genoeg uren maakt om uit de bijstand te komen wordt haar salaris aangevuld tot het bijstandsniveau. “Ik werk onregelmatig. Daarom moet ik aan het eind van de maand aan de gemeente doorgeven hoeveel uren ik gewerkt heb. Dan kijken zij hoeveel geld ik nog krijg. Dit kan soms lang duren, soms wel vier weken. Als ik een maand weinig heb gewerkt, zit ik in de financiële problemen, omdat ik zo lang moet wachten. Ik kom in problemen met de huur, kan rekeningen niet betalen en moet betalingsovereenkomsten treffen. En soms heb ik geen geld voor eten.” Liesbeth is inmiddels aangemeld bij de Voedselbank. 

“Ik ben blij dat de Voedselbank er is. Ik wil er niet lopen. Maar ik heb geen keus.”

Liesbeth werkt zich dus letterlijk in de problemen. Toch is het voor haar geen optie om niet te werken. “Ik vind het fijn om te werken. Ik ben blij met mijn collega’s, de werkzaamheden zijn leuk en ik wil gewoon niet thuis zitten. Niemand wil geld van de gemeente ontvangen als je gewoon normaal kunt werken en gezond bent. Ik ook niet. Maar het is nu even niet anders.”

Liesbeth heeft het afgelopen jaar haar basisvakdiploma schoonmaak gehaald en zou nog wel iets met hospitality willen doen. Maar het liefst zou ze niet meer afhankelijk willen zijn van de uitkering. “Het mooiste zou zijn als ik over een tijdje genoeg uren werk om uit de bijstand te komen.” 

Maak werken lonend!

De gemeente waar Liesbeth onder valt heeft een regeling getroffen om werken lonend te maken. Aan het eind van het jaar krijgt ze een eenmalige toeslag met het percentage van het verdiende loon. Niet elke gemeente treft maatregelingen om werken lonend te maken. Asito maakt zich hard om werken voor iedereen lonend te maken.

Het verhaal van Liesbeth is onderdeel van Asito’s witboek 2.0: Iedereen doet mee. Dit witboek is een bundeling van verhalen over inclusief ondernemen. Je kunt het witboek hier downloaden