Terug naar overzicht

Maatschappij

2 minuten leestijd

Luchtvaart Inclusief

Vanuit het initiatief van Schiphol Group werken ruim 25 bedrijven op Schiphol samen aan inclusief ondernemen. Onder de noemer ‘Luchtvaart Inclusief’ kunnen werkgevers zich aansluiten bij dit initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.
17%200509%20detailpagina%20 %20luchtvaart%20inclusief%201

KLM en Asito werken samen om kansen te creëren voor praktijkschooljongeren. De jongeren krijgen een bbl-opleiding aangeboden bij Asito om vliegtuigen schoon te maken in combinatie met een opleiding tot vliegtuigschoonmaker. De groep is in februari 2016 begonnen en verwacht na anderhalf jaar hun certificaat op zak te hebben. Een deel van de jongeren kan uiteindelijk uitstromen naar een baan bij Asito. Jenny begeleidt de jongeren: “Je hebt veel geduld nodig, de jongeren hebben begeleiding nodig. Ze hebben niet altijd even veel zin en hebben soms moeite zichzelf te beheersen. Maar ze doen hun best.”

De jongeren leren bij Asito naast vliegtuigen schoon te maken ook basale werknemersvaardigheden, zoals mensen aankijken wanneer je met ze praat; niet weglopen tijdens een gesprek, helemaal niet zonder veiligheidshesje; niet op de leuning van de vliegtuigstoelen zitten als je schoonmaakt; en doorwerken. Veel van de jongeren hebben thuis problemen. Ze zijn niet makkelijk in de omgang en vertonen af en toe agressief gedrag. Jenny: “Veel van de problemen gaan over problemen thuis. Die nemen ze mee naar werk, ze vragen mij wat ik ervan vind. Ik probeer ze vanuit het beeld van hun ouders te bekijken. Ik kan dat ook omdat ik zelf ook pleegmoeder ben en veel ervaring heb met kinderen uit probleemgezinnen.”

Sinds kort staan er twee begeleiders op de groep om de jongeren voldoende tijd en aandacht te geven. In je eentje is de begeleiding intensief en zie je niet alles wat er gebeurt. Daarnaast moeten de jongeren ook kunnen werken wanneer Jenny niet aanwezig is. Dharminder Sadal, Vestigingsmanager Asito: Je moet echt met deze jongens kunnen werken. Vorige week was er een akkefietje en liep iemand weg zonder zijn veiligheidshesje. Daar moet je mee om kunnen gaan. Jenny doet het voortreffelijk, ze heeft veel geduld en de jongens respecteren haar.” Jenny: “Het maakt niet uit hoe je bent. Als je met handen en voeten kunt werken dan kan je bij ons werken. Iedereen verdient een kans.”

De groep praktijkschooljongeren maakt vliegtuigen schoon die een langere grondtijd hebben. Vliegtuigen die minimaal vier tot vijf uur aan de grond staan worden door de groep schoongemaakt. Jenny: “Mijn doel is uiteindelijk drie vliegtuigen per dag schoon te maken, op dit moment lukt dat nog niet. De jongeren hebben wat meer tijd nodig. Onder druk presteren is lastig voor hen.”


Dharminder: We hebben nu vier of vijf ex-praktijkschooljongeren in dienst. Ze worden in een team geplaatst waarin iedereen op de hoogte is van hun situatie. Ze blijven extra begeleiding nodig hebben. Je hebt er goede en loyale medewerkers aan, die bijna nooit ziek zijn. We hebben een jongeman in dienst die elke werkdag een uur te vroeg komt, gewoon omdat hij alles al wil klaarleggen voor zijn shift. Supergemotiveerde medewerkers zijn het! Mooi om te zien.”