Terug naar overzicht

Maatschappij

2 minuten leestijd

Winnaar Asito Sociale Innovatieprijs Correctbook heeft grote ambities

Op de eerste dinsdag in september zijn in de Tweede Kamer in Den Haag de Duurzame Dinsdagprijzen uitgereikt. Correctbook won van 356 andere initiatieven de Asito Sociale Innovatieprijs, een prijs die in het leven is geroepen om sociale initiatieven te stimuleren. Correctbook maakt oneindig uitwisbare notitieboeken met als doel analfabetisme in Afrika tegen te gaan. We spraken oprichter Sam van Tol een maand na de prijsuitreiking. 

18%201025%20correctbook

De jonge ondernemer is ambitieus, zijn kijk op de wereld en op de toekomst zijn bewonderenswaardig  te noemen. Hij mag dan vierentwintig zijn, maar hij is met heel andere dingen bezig dan zijn leeftijdsgenoten. Hij heeft bewust gekozen om waarde toe te voegen aan deze wereld, in plaats van het werken in loondienst en geld voor jezelf te verdienen. Sam: "Eind dit jaar gaan we bijvoorbeeld naar Rwanda om te kijken hoe we daar een productielijn van Correctbook kunnen opzetten." 

Correctbook
Vier jaar geleden werd hij op hetzelfde continent geconfronteerd met het wereldwijde probleem van analfabetisme. Hij verbaasde zich dat de kinderen niet vroegen naar levensmiddelen zoals eten of kleren. Ze wilden iets heel anders, namelijk pen en papier. Deze kinderen wilden zich ontwikkelen door te leren lezen en schrijven, maar de materialen misten. Schrijfmaterialen die na enige tijd weer op zijn. Met deze gedachten kwam hij terug in Nederland. Er moet schrijfmateriaal komen, dat eindeloos meegaat. 

Dat schrijfmateriaal is er nu in de vorm van het Correctbook. Een stevig schriftje met bijzonder papier, waar oneindig op kan worden geschreven. En het bedrijf wordt steeds bekender hier in Nederland. Dat is uiteraard mooi meegenomen, maar voor Sam ligt het doel ergens anders. "Mijn droom is om in de toekomst een CEO aan te nemen die alle zaken waarneemt, zodat ik me kan richten op wat ik écht belangrijk vindt; 1 miljoen kinderen in Afrika van een Correctbook voorzien in de komende 5 jaar. De dankbaarheid in de ogen van deze kinderen is mijn grootste drive." 

Asito Sociale Innovatieprijs
Correctbook won de Asito Sociale Innovatieprijs juist om die drive. Correctbook is een product waar Sam heilig in gelooft. En Asito ook, omdat het een sociale innovatie is met een tweeledige gedachte. Enerzijds doet hij ontwikkelingswerk en ligt de focus op het een impact maken tegen analfabetisme. Anderzijds is Correctbook een product dat papierverspilling tegen gaat, dus waarbij het klimaat wordt bespaard. 

Sam heeft laten zien waar hij toe in staat is met zijn start-up en nu is aan hem en aan Asito de taak om samen zijn product naar een hoger plan te tillen. Asito gaat Sam en zijn team helpen met het opbouwen van een stevig netwerk, het verder promoten van dit unieke product en verspreiden van zijn bijzondere boodschap. 


Lees ook: Correctbook wint Asito Sociale Innovatieprijs bij Duurzame Dinsdag