Terug naar overzicht

Mens

9 minuten leestijd

'Eindeloos verliefd': Karel werkt nog na zijn pensioen door

Mensen die Asito ademen of niet weg te denken zijn uit het schoonmaakvak verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Zij zijn tenslotte de ambassadeurs van ons prachtige bedrijf, van het prachtige vak. Zo kennen we allemaal wel iemand die 20, 30 of misschien wel 40 jaar op een positieve manier het schoonmaakvak uitdraagt. Wij zochten ze op en vroegen ze het hemd van het lijf. Voor de eerste 'Eindeloos verliefd' gingen we op bezoek bij Karel Fonk (salesconsultant cure). Sinds de zomer heeft hij de pensioenleeftijd bereikt en mag hij stoppen met werken. Maar dat ziet hij niet zitten! Hij vindt zelfs dat er nadelen zitten aan met pensioen gaan.

Karel%20uitblinker

Doorwerken na pensioen  

Karel: “Mijn vrouw en ik zijn heel actief en we reizen veel. Je zou denken dat we nu nog veel meer kunnen reizen en dat klopt. Maar we hebben onze vrienden, familie en sociale contacten hier, dat willen we ook niet missen.”  Maar van thuis zitten wordt Karel helemaal niet gelukkig. Hij was dan ook erg blij toen Remko Stolk, commercieel directeur hem vroeg of hij 2 dagen per week voor Asito wil blijven werken. “Tot en met volgend jaar zomer werk ik nog twee dagen per week voor Asito. In de afgelopen jaren heb ik expertise opgebouwd op het gebied van schoonmaak in de ziekenhuiswereld. Asito wilde deze expertise in huis houden en overdragen aan een nieuwe collega, en ik wil nog graag blijven werken,” vult Karel aan. De ‘bovenkamer’ moet ook actief blijven en ik heb nog meer dan genoeg energie.” 

Als je al bijna 32 jaar bij Asito werkt, dan moet je het wel naar je zin hebben. Karel: “Ik vind Asito een hele goede werkgever en ik werk al vele jaren met plezier voor Asito. De vrijheid en zelfstandigheid om allerlei dingen te doen en te besluiten, trekken mij erg aan in het bedrijf. Daarnaast hangt er een prettige familiesfeer. Ik voel me hier thuis!” 

Toch wordt het op een gegeven moment tijd om het stokje over te dragen aan zijn opvolger. Karel: “Ik had de luxe om zelf mijn opvolger te zoeken, en ik heb haar gevonden. Cindy Winkel is in november begonnen als salesconsultant cure. Ik heb alles aan haar overgedragen. Op dit moment houd ik me voornamelijk bezig met losse opdrachten en dat bevalt me goed.” 

Hoe het allemaal begon  

Op 1 november 1987, werd Karel Fonkaangenomen door meneer van Riemsdijk. Hij startte als bedrijfsleider en richtte zich op de gezondheidszorg in de buurt. Karel was verantwoordelijk voor Oost Nederland, zijn collega voor het Westen“De gezondheidszorg groeide ontzettend hard, daarom hebben we aan de directie een voorstel geschreven. In dit voorstel hebben we aangegeven dat er een apart segment moest komen voor dit soort klanten. Het voorstel is goedgekeurd en zo ontstond – eind jaren 90, begin 2000 – Asito medical,” vertelt Karel.  

Aangetrokken tot de ziekenhuiswereld  

De ziekenhuiswereld heeft Karel altijd getrokken. Ziekenhuizen hebben veel disciplines, je hebt te maken met het schoonmaken van kantoren, patiënten- en operatiekamers. De problematiek op het gebeid van schoonmaak binnen de ziekenhuissector is groot. Daarnaast gaat de besluitvorming erg langzaam“Daar moet je je in thuis voelen. Heb je de klant eenmaal gewonnen, dan blijven ze vaak ook heel lang,” aldus Karel.  

De schoonmaak in ziekenhuizen is erg belangrijk en de specialisatie op het gebied van schoonmaak neemt steeds meer toe. Karel: “Je moet goed stilstaan bij het vak, je kunt je niet permitteren dat er iemand ziek wordt, doordat er niet goed schoongemaakt is. Daarnaast is het belangrijk dat je goed met patiënten om kunt gaan, want met hen heb je veel te maken in het ziekenhuis.”  

Genieten van vrije tijd  

Op zijn vrije dagen vermaakt Karel zich prima. “Ik vind het leuk om bezig te zijn en stil zitten is niets voor mij. Enige tijd geleden heb ik geholpen met allerlei activiteiten bij Hannah van Hendrik, een theatervoorstelling in Enschede. Erg leuk om te doen,” aldus Karel.  

Reizen is een van zijn grote passies. Wil je iets weten over een land? Grote kans dat Karel er is geweest. Het is heel indrukwekkend om het samen met hem over zijn bijzondere reizen te hebben. Karel en zijn vrouw houden van de ‘basic’ vakanties met veel cultuur en avontuur. Niet slapen in een resort, maar bij de lokale bevolking of in een tent. "We hebben al heel veel reizen gemaakt en iedere reis heeft zijn eigen karakter,” vindt Karel. Zo heeft Karel met zijn vrouw in een 4wheel-drive met tent op het dak door Namibië getrokken en gekampeerd op Spitsbergen.  

“Het klinkt heel vaag, maar wat reizen met je doet is niet uit te leggen, je komt dicht bij jezelf. Zorg dat je zo dicht mogelijk bij de bevolking bent, praat en eet met ze en slaap bij ze thuis. Zo leer je een land en haar cultuur pas echt kennen. Daarnaast zijn die mensen ontzettend vriendelijk, willen ze je met van alles helpen en vertellen ze je over hun cultuur,” sluit Karel af. 

                                                                    

Ken jij iemand die het verdient om mee te gaan in een volgende editie van ‘Eindeloos verliefd’? Geef het ons door en wie weet staan we volgende week bij diegene op de stoep.