Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

Gré werd Asito Schoonmaakkracht van het Jaar: 'Eindelijk de stempel dat ik iets kan'

De inschrijvingen voor de Schoonmaakkracht van het Jaar verkiezing 2020 is geopend. Ken jij iemand die niet alleen een geweldige vakman of - vrouw is, maar ook de Asito-factor heeft? Geef hem/haar dan hier op. 

Voor Gré Ottens gaat 2019 de boeken in als een jaar waarin haar leven een onverwachte wending kreeg. De titel Asito Schoonmaakkracht van het Jaar zorgde naast heel veel emoties ook voor besef. “Ik ben nog steeds dezelfde Gré. 

Even lijken we op weg naar basisschool De Huifkar, ‘haar pandje’ waar we eerder dit jaar ook op bezoek gingen om finalist Gré beter te leren kennen. Maar dan slaan we toch een straat eerder af. Het laat letterlijk zien hoe dun de scheidslijn is tussen werk en privé. Slechts een tuin en een schutting. “Ik heb er geen problemen mee om werk en privé gescheiden te houden. Of er moet zich op school iets bijzonders voordoen met mijn kinderen. Anders kan ik het heel goed los van elkaar zien.”

De titel Schoonmaakkracht van het Jaar is allesbehalve onopgemerkt voorbij gegaan. Gré geniet nog bijna dagelijks van het succes waarmee ze in één klap uit de anonimiteit trad. Het leidde tot felicitaties uit het hele land, kaartjes en bloemen van mensen van wie ze het nooit verwacht had. “Ik heb nog nooit iets gewonnen in mijn leven. Het heeft ook zeker drie dagen geduurd tot ik besefte dat ik gewonnen had. De zomer heb ik gebruikt om een fotoboek te maken. Dan daalt het snel in.”

Vertrouwen
De Huifkar is voor Gré niet zomaar een basisschool. Het is een plek waar ze zich thuis voelt, waar ze de waardering krijgt waar ze als klein meisje thuis niet op hoefde te rekenen. Nog elke dag draagt ze tijdens haar werk het naamkaartje waarmee ze in de halve finale stond. “Dat de school mij nomineerde voelde voor mij al als een overwinning. We hebben een leuk team met mensen waar ik op terug kan vallen. Van de nieuwe directeur krijg ik alle vertrouwen, hij ziet mij graag meegaan naar de nieuw te bouwen school.” 

Ze had zich voorgenomen niet te gaan huilen bij een eventuele titel. “Totdat Joost (juryvoorzitter) zei dat ik het goed had gedaan. Dat ik echt wel iets kon. Daar krijg ik nog kippenvel van.” Voor Gré gaat het niet alleen om de titel, de bloemen en de symbolische cheque. Het zit hem in de waardering. “Op verjaardagen vroegen mensen wat ik met die €500,- heb gedaan. Dan denk ik: ‘kijk verder dan je neus lang is’. Het is voor mij een hele lange en harde weg geweest. Geluk is niet te koop.”   

Tatoeage
Gré weet het als geen ander. Ze verloor een zoontje en kende een moeilijke jeugd. Tegenwoordig is ze ruim 22 jaar gelukkig getrouwd, heeft ze twee gezonde dochters en lacht het leven haar weer toe. “Mooie momenten moet je koesteren. Ik ben dan ook bezig met een tatoeage om de gebeurtenissen van dit jaar in één beeld te vangen. Een soort Phenix, wat staat voor mensen die narigheid hebben meegemaakt en weer opkrabbelen. Asito heeft een bijzondere plek in mijn hart.” 

Ambities
Als Gré tot slot wordt gevraagd naar haar ambities, schiet ze spontaan in de lach. “Voorheen dacht ik daar nooit over na. Ik zit op mijn plek, doe mijn ding en ben tevreden. Maar sinds ik de finale heb gewonnen ben ik daar wel meer over na gaan denken. Misschien wordt het tijd om verder te kijken.” 

Ze ziet voor zichzelf in de toekomst een andere rol in de schoonmaak weggelegd. “Misschien heb ik daar nu ook wel de leeftijd voor. Ik ben klaar voor een volgende stap, sta er open voor om verder te leren.” In welke rol dat precies zal zijn weet Gré nog niet. “Ik heb bewezen dat ik goed ben in het schoonmaakvak. Daar ga ik dan ook zeker mee door. Het lijkt me leuk om andere mensen hetzelfde te leren.”