Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

Jeroen Kappert

Jeroen Kappert is één van de cliënten die bij Asito terecht is gekomen via een proefplaatsing. Door middel van een samenwerking tussen Asito, Dimence Groep en het UWV. Zijn proefplaatsing was in de eerste plaats voor zes maanden. Inmiddels heeft is Jeroen bij Asito in dienst als schoonmaakkracht.
17%200509%20detailpagina%20 %20jeroen

Jeroen: “Ik heb een rugzakje. Daarvoor ben ik onder behandeling bij Dimence. Nu maak ik er ook schoon. Toen ik net begon bij Asito was mijn Asitoshirt mijn schild. Ik kon niet afkomen van het gevoel dat ik Dimence ben, één van de cliënten. Dus ik heb me heel erg verschuild achter Asito. Wanneer ik de isoleercel moet schoonmaken, denk ik soms: shit, hier had ik ook kunnen zitten. Dan dwing ik mezelf heel erg aan de Asitonaam op mijn borst te denken. Ik zit niet meer in die situatie. Ik ben nu Asito! “Ik durfde in het begin mijn naam niet te zeggen, het was meneer Asito of de jongen die schoonmaakt. Ik wilde niet Jeroen, de cliënt van Dimence zijn. Ik heb ‘Jeroen’ terug moeten vinden en daar heb ik van Asito de gelegenheid voor gekregen. Heel langzaam kan ik dat harnas af doen. Ik kan hier mijzelf zijn. Nu ben ik weer Jeroen.”

Begeleiding

Jeroen moest in het begin erg wennen aan zijn nieuwe baan. “Heel langzaam en stapsgewijs kwam ik bij Asito binnen. Er zijn veel handelingen die je in een korte tijd moet begrijpen en ik heb last van verwerkingssnelheid. Ik kan niet alles tegelijk. Als je mij vijf handelingen achter elkaar zegt, ben ik de eerste drie alweer vergeten. Je moet het mij heel rustig brengen, dat hebben ze ook gedaan. Als er iets mis ging bleven al mijn collega’s rustig. Ze hebben geduld met mij. Ik had niet verwacht dat wanneer ik iets tien keer verkeerd doe, niemand dat iets uitmaakt. Na een jaar ben ik nog steeds aan het leren en dat kan.” “Ik merk niet zo veel meer van de begeleiding”, vertelt Jeroen. “Ze letten wel op mij en ze weten waar ik ben. En dat weet ik. Maar ik zie ze eigenlijk niet. Ik zal wel altijd iemand nodig hebben. Iemand die op me let en ervoor me is. Dat vind ik een fijn idee”, vult hij aan. 

Allround opgeleid

Jeroen heeft tijdens zijn proefplaatsing verschillende taken gehad: “Ze hebben mij allround opgeleid. Ik ben begonnen met kantorenschoonmaak, toen met cliëntenkamers, gesloten afdelingen en toen vloeronderhoud. Waar ze mij nodig hebben sturen ze mij naartoe. Soms hoor ik pas een uur van tevoren waar ik naartoe moet, dat kon vorig jaar nog niet. Ik vond het in het begin ook moeilijk om te schakelen tussen kantoren en cliëntenkamers, maar dat gaat nu prima.”

Examen vloeronderhoud

Jeroen mocht wanneer hij het examen Basisvakopleiding Vloeronderhoud haalt bij Asito in dienst. Jeroen vertelt enthousiast: “Ik heb voor het eerst sinds ik bij Asito werk vrij gevraagd. Ik wilde graag tijd hebben om te leren. Je leert voor het examen hoe je op een goede wijze de vloer moet onderhouden zodat je dat in de praktijk kunt toepassen.”

Jeroen is met slag en wimpel geslaagd voor het examen en werkt nu voor Asito. Jeroen: “Ik hoef geen stage meer te lopen. Ik ben Asito.”

Auteur
Asito