Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

Maarten van Hoogmoed

Binnenkort is Maarten van Hoogmoed 12,5 jaar in dienst voor Asito. Op zich niet zo bijzonder, maar voor Maarten is het dat wel: “Ik heb voor diverse bedrijven gewerkt, voordat ik bij Asito in dienst kwam. Zo heb ik op een sociale werkplaats gewerkt, met allemaal mensen met een beperking. Allerlei mensen met een beperking bij elkaar. Daar werd ik niet echt gelukkig van. Voor mij is het fijn dat ik in een normale omgeving kan werken. Het geeft me zelfvertrouwen en zelfstandigheid en het is goed voor mijn sociale ontwikkeling."

17%200509%20detailpagina%20 %20maarten

Maarten kwam bij Asito terecht via een re-integratiebureau, eerst heeft hij als stagiair kaartjes geknipt voor het Laga. Kort daarna zocht Asito nog iemand voor in het magazijn, daar is hij nu 12,5 jaar in dienst. “Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met mijn collega’s. Iedereen hier gaat normaal met mij om, ondanks dat ik autisme heb. Het fijnste aan mijn collega’s is dat ze altijd voor me klaar staan. Het is voor mij belangrijk dat mijn collega’s niet druk gaan doen, daar wordt ik ook druk van. Ik heb structuur nodig. Soms ben ik ineens het overzicht kwijt, dan staat bijvoorbeeld ineens het hele magazijn vol moet troep. Daar kan ik van streek van raken, er is dan altijd wel iemand die zegt: “Weet je wat ik kom je even helpen.”. Dat collega’s dat voor me doen, dat vind ik fijn.”

Er zijn weinig cijfers over de werkloosheid onder mensen met autisme in Nederland. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts een klein aandeel van mensen met autisme actief zijn op de arbeidsmarkt. 

Collega’s omschrijven Maarten als vrolijk, gedreven en gepassioneerd. Maarten heeft twee begeleiders vanuit Asito, Herman Knol en Edith te Morsche. Edith: “Maarten is zo veel gegroeid sinds hij bij ons kwam. Toen hij bij Asito begon was Maarten aardig mensenschuw, hij verstopte zich in het magazijn, en hij had smetvrees. Als je hem nu ziet, zou je dat helemaal niet geloven. Maarten is sociaal, toegankelijk, vrolijk en netjes. Hij heeft wel veel aandacht en begeleiding nodig, maar we zijn erg blij met hem.”

Maarten: “Ik doe eigenlijk van alles, ’s ochtends begin ik met het binnenzetten van de containers en ik doe de was, ik zorg dat alles netjes is op kantoor en dat bijvoorbeeld de koffie en thee is bijgevuld en dan kijk ik of ik nog bestellingen heb doorgekregen via de mail en die zet ik dan klaar. Laatst zijn er veel karretjes teruggekomen, die heb ik allemaal even schoongemaakt en opgeknapt, ik heb ook een kleine voorraad van dingen die terug komen en een noodvoorraad. Wanneer iemand een bestelling doet kan ik vaak van die voorraad pakketten samenstellen, dan heb ik eigenlijk gewoon geld verdiend voor Asito. Dat vind ik leuk. Ook boodschappen doen vind ik leuk, dat doe ik één keer in de week samen met een collega.”

"Maarten verdient ook een kans en hij is een leuke en vrolijke collega.”

Maarten heeft meer begeleiding en structuur nodig dan zijn collega’s zonder autisme. Zijn begeleiding bij Asito en zijn begeleiding van de woongroep waar hij woont, hebben regelmatig contact met elkaar en houden elkaar op de hoogte van wat er speelt.  Edith te Morsche: “We hebben heel bewust geen telefoon in het magazijn, zodat zaken via de receptie kunnen worden gecoördineerd. Het komt voor dat ineens veel medewerkers iets van Maarten nodig hebben, ik zorg er dan voor dat deze medewerkers niet allemaal tegelijk bij Maarten aankloppen. Dan moet er maar even gewacht worden. Als er iets bijzonders in de planning staat, zoals zijn eigen jubileum, dan lopen we er van te voren even door heen. We moeten goed uitleggen wat er wanneer gaat gebeuren, doen we dit niet dan kan hij niet slapen. Het komt af en toe voor dat hij ergens van wakker ligt, dan hebben we contact met de begeleiding op zijn woongroep en dan proberen we zaken iets anders op te lossen. Met de boodschappen bijvoorbeeld voor de lunch, die spreidde hij dan uit over de tafels zodat iedereen gewoon beleg kon pakken. Dan kwam het voor dat er drie pakjes kaas open waren. Daar lag Maarten wakker van. Nu hebben we het beleg op één plek. Er gaat tijd zitten in de begeleiding van Maarten, maar als je ziet wat het met hem doet. Maarten verdient ook een kans en hij is een leuke en vrolijke collega.”