Terug naar overzicht

Mens

2 minuten leestijd

Met collega coaching snijdt het mes aan twee kanten

Asito gaat uit van het principe dat al haar medewerkers de kans moeten krijgen om zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Zaak is alleen om de specifieke kwaliteiten naar voren te laten komen. Met die achterliggende gedachte is in 2016 begonnen met collega coaching, een initiatief dat breed wordt gedragen binnen de organisatie. 

Ook leiderschapsontwikkeling speelt een belangrijke rol binnen collega coaching. Wie ben ik, waar sta ik en wat kan ik? Door een spiegel voor te houden hopen de coaches antwoorden te krijgen op die vragen. Bij Asito hebben door de jaren heen twintig medewerkers de gelegenheid gekregen om zich te ontwikkelen tot coach en zodoende een bijdrage te leveren aan het succes binnen Asito en de eigen persoonlijke ontwikkeling. 

Win-win situatie 

Middels collega coaching snijdt het mes aan twee kanten. Als het namelijk lukt om de kwaliteiten van een persoon te ontdekken, te benutten en door te ontwikkelen, ben je als coach niet alleen van toegevoegde waarde voor de organisatie binnen Asito, maar draag je tevens een steentje bij aan de ontwikkeling van de coachee. De behoefte aan deze professionele begeleiding is sinds de invoering ervan sterk toegenomen.

Dat collega coaching aanslaat bij de werknemers van Asito blijkt wel uit de cijfers. In de afgelopen drie jaar hebben ruim zeventig mensen gebruik gemaakt van het individuele coachtraject. Een van de coaches die meewerkt aan dat succes is Manon Leidekker. De PMO manager stond in de afgelopen jaren meerdere collega’s bij met interessante vraagstukken. “Voor mij is een vraagstuk niet snel gek genoeg", vertelt Leidekker. “Ik houd ervan om mensen een spiegel voor te houden, zoals ik dat ook altijd bij mezelf doe. De vraagstukken kenmerken zich voornamelijk op persoonlijk vlak. Hoe om te gaan met bepaalde eigenschappen op de werkvloer bijvoorbeeld."

Voordelen

De inzet van een collega als coach kent vele voordelen. Zo is de coach snel beschikbaar, ziet hij of zij direct in de organisatie welke effecten het oplevert en kunnen de observaties worden meegenomen in de gesprekken. Daarnaast spreekt de collega coach de taal van de organisatie en weet hij of zij hoe de verhoudingen en patronen binnen de organisatie liggen. 

In het eerste verkennende gesprek komt volgens Leidekker vaak al veel boven tafel. “Je bent als een soort vertrouwenspersoon voor de coachee. Een coachtraject omvat zes tot acht gesprekken, afhankelijk van het vraagstuk. De pijnpunten moet je zien te achterhalen middels het intakegesprek." Toen Leidekker in 2016 lucht kreeg van de nieuwe manier van coaching binnen Asito, raakte ze gelijk enthousiast. “Ik houd ervan om mensen voort te bewegen. Dat het collega’s zijn maakt het misschien nog wel extra interessant. Asito is een mensenorganisatie en daarmee voegt collega coaching echt iets toe.” 

Volgens Leidekker heeft collega coaching zeker een meerwaarde binnen Asito. Zo komt uit de evaluatie geregeld naar voren dat coachees hun collega’s ook een coach wensen. De reacties die Leidekker van haar coachees ontvangt zijn louter positief te noemen. “Vaak krijg ik te horen dat we er samen meer uit hebben gehaald dan verwacht. Dan is het traject voor mij geslaagd."