Terug naar overzicht

Mens

2 minuten leestijd

Mustafa Ben Allal ben Brahim

“Ons werk is fysiek zwaar en het is nuttig werk, maar het is nooit echt schoon.” Mustafa is industrieel reiniger bij de kolencentrale in Eemshaven.
17%200509%20detailpagina%20 %20mustafa

“De kolen worden bij onze fabriek gebracht per schip, dan gaan ze over de transportbanden naar het kolenveld en vanuit daar gaan ze de fabriek weer in. De kolen maken honderden meters. Je kunt je voorstellen dat dat een hoop viezigheid oplevert. Er is veel stof en er vallen regelmatig kolen van de transportband. Als er water bij komt levert dat nog meer viezigheid op.”

Veiligheid

Veiligheid speelt een grote rol bij dit object. Alle schoonmaakkrachten die op Eemshaven werken hebben een VCA. Mustafa en een deel van zijn andere collega’s hebben ook een VCA-VOL, een VOP en kunnen met hoogwerkers werken. “Je moet bijvoorbeeld weten wat voor kleding je aan moet hebben; wat voor materialen je wel en niet in een ruimte mag meenemen; en je moet Last Minute Risico Analyses maken.”

Elke ochtend voordat de schoonmaakkrachten beginnen met werken, moeten ze een werkvergunning aanvragen. Op de werkvergunning staan de taken van die dag in de ruimtes die veilig zijn om schoon te maken. De ruimtes waar ze die dag komen zijn vrijgeschakeld, zodat het onmogelijk is dat een transportband begint te lopen. Alleen collega’s met een VCA-VOL diploma kunnen zo’n werkvergunning aanvragen. Je moet per taak een Last Minute Risico Analyse kunnen uitvoeren.

Nuttig werk

Mustafa en zijn collega’s zorgen dat de productie door kan gaan, ze scheppen de gevallen kolen weer terug op de band; verwijderen kolen onder banden vandaan; en verwijderen stof met een industriële stofzuiger.

Band 31 en 32 staan bekend als de “terrorbanden, de transportbanden lopen namelijk steil omhoog: “Het valt eigenlijk wel mee, de banden staan op een helling. Tot de eerste verdieping is het nog begaanbaar met een kruiwagen, maar de laatste verdiepingen niet. Je loopt kolen te scheppen op een erg steil gebied. Dat is zwaar. Zelf heb ik liever de terrorbanden dan de enorm warme omgevingen, de warmte trekt energie. Gelukkig zijn er ook collega’s die dat minder erg vinden, dan kunnen we ruilen.”