Terug naar overzicht

Mens

2 minuten leestijd

Op de vlucht

Er is oorlog in je land. Om te kunnen overleven moet je je vrouw en zoon achterlaten en vlucht je naar familie in Amerika. Bij de overstap in Amsterdam word je tegengehouden omdat je papieren niet kloppen. Je kan kiezen. Je blijft in het onbekende land waar je niemand kent óf je gaat terug naar het land dat je dood zal betekenen. De keuze was voor Francis Aubee snel gemaakt, dit verhaal was zijn waarheid. Tegenwoordig is hij een trotse schoonmaakkracht bij Asito, de eerste werkgever in twintig jaar die hem zekerheid gaf.

Francis%20aubee%20%2810%29

Francis met objectleider Mano

Bijna twintig jaar geleden ontvluchtte de toen 26-jarige Francis Aubee zijn thuisland Sierra Leone, zijn vrouw en éénjarige zoon achterlatend. “Mijn tante had geregeld dat ik bij hen kon komen. Maar tijdens de overstap in Nederland mocht ik niet verder reizen omdat ik niet de juiste papieren had”. Francis kwam uiteindelijk terecht in een asielzoekerscentrum in Friesland. Daar ging hij aan de slag bij een computerbedrijf. In 2003 besloot Francis om naar Utrecht te verhuizen om nog beter Nederlands te leren, want “in Friesland praten ze een andere taal”. 

Na verschillende werkgevers met telkens losse contracten, kwam hij in 2016 bij Asito terecht via een uitzendbureau. Een jaar later kreeg hij het allereerste vaste contract van zijn leven. Voor Francis betekent dit enorm veel: “in 2008 kon ik voor het eerst weer terug naar mijn gezin, ik had ze acht jaar niet gezien. Nu ik een vast contract heb, kan ik ook eindelijk mijn vrouw en twee kinderen hierheen halen. Mijn oudste zoon wil graag in Nederland naar de universiteit.”

Verplichte veiligheidsopleiding

Francis werkt op Utrecht Centraal Station als vaste schoonmaakkracht. Zijn leidinggevende Mano de Graaf hoefde niet lang na te denken om hem een vast contract te geven: “hij levert goed werk en werkt ook hard. Hij is echt het gezicht van Asito hier op centraal. Toen hij laatst negen weken naar zijn gezin was, kregen we heel vaak de vraag wanneer hij weer terug zou komen.” Daarom heeft Mano extra zijn best gedaan om Francis te laten slagen voor de verplichte veiligheidsopleiding voor werken op een station. Francis had twee keer eerder het examen niet gehaald, en zonder diploma mag je niet werken op het station. Mano: “Ik zag dat Francis het écht wel wist, als ik hem het één-op-één vroeg, wist hij alles. Maar in een examengroep kwam het er gewoon niet uit. De derde keer lukte het hem wel!”

Francis: “ik vond de opleiding niet moeilijk, maar de Nederlandse woorden snapte ik niet allemaal. Mijn collega’s zijn heel blij dat ik mijn diploma heb gehaald. Want schoonmaken is erg leuk door de collega’s en de mensen op het station die je spreekt.” Mano vult hem aan: “als mijn team plezier heeft in hun werk, heb ik ook plezier in mijn werk. Omdat we het samen doen, gaat de kwaliteit ook omhoog. Dat maakt de klant nog meer tevreden. Want samen zijn we één Asito-familie.”