Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

Powervrouw Mina

Drie jaar geleden kwam Mina als schoonmaakkracht bij Asito werken. Tot ongenoegen van haar traditionele man. “Mijn man wilde niet dat ik ging werken en leerde me niets over Nederland. Hij besliste normaal gesproken alles voor mij. Toen ik bij Asito kwam werken, ging er een wereld voor me open. Het veranderde mijn leven.” Vorig jaar vroeg Mina de scheiding aan. Een moedige beslissing die vaak niet geaccepteerd wordt in de Marokkaanse gemeenschap. Toch koos Mina voor haar eigen geluk.

18%200827%20powervrouw%20mina

Machteloos over je eigen leven

Mina komt oorspronkelijk uit het noorden van Marokko en is geboren in een traditioneel berber gezin met 11 kinderen. Op haar 18e werd ze uitgehuwelijkt. Hij, ook berber, was bijna 20 jaar ouder en woonde al een tijd in Nederland. Mina’s moeder was een voorstander van het huwelijk en geloofde dat er in Nederland een mooie toekomst lag voor haar dochter.

Het blijkt een ongelukkig huwelijk waarin Mina niets te zeggen heeft over haar eigen leven.

Ze wordt vroeg naar bed gestuurd, mag niet zelf beslissen over haar eigen kleding, mag maar één keer per week douchen, ontvangt geen bezoek en mag de deur niet opendoen als de deurbel gaat. Mina: “Ik was bang voor hem. Als hij het ergens niet mee eens was, werd ik gestraft en bleef hij lang boos. Ik mocht geen eigen bankrekening openen en hij vond het niet nodig dat ik iets leerde over de regels en wetten in Nederland. Hij deed er alles aan om te zorgen dat ik niet zelfstandig werd.

“Dankzij mijn baan bij Asito ging er een wereld voor me open”

Werk als uitvlucht

Met enige regelmaat ging Mina naar haar nicht; haar steun en toeverlaat en eigenlijk één van de weinige mensen die ze hier kende. Zij wist al veel meer van Nederland. Mina: “Ik heb veel van mijn nichtje geleerd over de regels in Nederland. Samen kwamen we bij Asito terecht. Dankzij mijn baan bij Asito ging er een wereld voor me open. Ik keek er echt naar uit om te werken.” Mina’s man vindt dat ze moet stoppen met werken en het wordt er thuis niet gezelliger op. Wanneer haar man Mina uitdaagt om van hem te scheiden, doet ze iets wat hij niet had verwacht. Ze neemt een advocaat in de arm en vraagt de scheiding aan.

Kiezen voor een gelukkig leven

Het is geen gemakkelijke keuze in de Marokkaanse gemeenschap. Mina: “Tegen onze buren zeg ik dat mijn man op vakantie in Marokko is en op de school van mijn zoontje zeg ik er ook niets over. Ik wil niet dat hij ermee gepest wordt.” Ondanks dat niet al haar broers het met haar eens zijn, staan haar nichtje en diens moeder, Mina’s oudere zus, helemaal achter haar beslissing.

“Ik heb de ramen en deuren wagenwijd opengezet”

De wereld ligt aan Mina’s voeten

Inmiddels begint Mina te wennen aan haar vrije leven en heeft ze geen moment spijt van haar beslissing. Het Suikerfeest was bijvoorbeeld heel speciaal. Mina: “Voor het eerst kon ik mensen in mijn huis uitnodigen, waaronder mijn nichtje en haar man. Dat was vroeger ondenkbaar, maar nu is alles anders. Ik heb gekozen voor een gelukkig leven. Ik ga mijn rijbewijs halen, leren fietsen, nog beter Nederlands leren en een opleiding doen. Ik heb de ramen en deuren wagenwijd opengezet.”


I.v.m. privacyredenen kozen we ervoor geen foto van Mina te plaatsen