Terug naar overzicht

Mens

2 minuten leestijd

Regie op je eigen gezondheid

Overal waar mensen werken, komt arbeidsongeschiktheid voor. Het kan de beste krachten overkomen, zo overkwam het ook schoonmaakkracht Diane Hoebe McMeekin. Vlak na haar vakantie was Diane een paar maanden niet in staat om haar eigen werk uit te kunnen voeren en werd ze arbeidsongeschikt. Met hulp van Asito kwam ze er gelukkig weer bovenop. Nu vertelt ze graag haar inspirerende verhaal, om zo een positief licht te schijnen op verzuim.


“Na mijn vakantie in 2017 raakte ik plotseling arbeidsongeschikt, ik voelde al heel snel: dit gaat niet zomaar over.” Dat gevoel bleek te kloppen, want ze was maandenlang niet in staat om te werken. In een speciaal traject met verschillende therapeuten werkte ze aan haar herstel. Het keerpunt kwam tijdens een behandeling: “er kwam iets los van vroeger, wat ik niet had verwerkt. Ik voelde me net een glow-in-the-dark staafje, die brak. Alle negatieve energie was er toen uit, en toen ging ik ineens lichamelijk de goede kant op.”

Van thuis zitten is niemand beter geworden

Bij Asito werkte Diane op verschillende panden, maar dit werk was niet meer passend bij haar huidige belastbaarheid. Terugkeer in het eigen werk was dus geen haalbare kaart meer. “Om te voorkomen dat Diane in een uitkering zou komen, zijn we verder gaan zoeken naar werk buiten Asito”, vertelt Sophie van de Pol, casemanager bij Asito. “Ze heeft toen veel sollicitatiegesprekken gehad. Maar toevallig kwam er op het goede moment bij onze klant Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar een vacature vrij die perfect bij Diane paste.”

In april dit jaar is ze bij het ziekenhuis begonnen. Diane: “in het begin was het best aanpoten, maar dat was juist goed. Ik kan niet lang stilzitten, dan krijg ik meer last. Gelukkig zit ik ook niet graag stil, ik houd van aanpakken. En ik heb geleerd dat ik nu ook mijn grens moet aangeven, zodat ik niet weer terugval.”

Dankbaar

Sophie: “Thuis zitten wegens verzuim is voor niemand leuk, maar door de juiste begeleiding, is er gekeken wat binnen haar belastbaarheid mogelijk is door de juiste deskundigen. Ik vind dit dankbaar werk, omdat door een positieve instelling en mensgerichte aanpak een werknemer in het arbeidsproces is gebleven en zelfs met plezier weer naar haar werk toe gaat.”

Van Asito kreeg Diane ruimte voor haar herstel. “Ik ben Asito erg dankbaar voor de hulp die ze hebben geboden, met name Sophie. Ze zat niet continu achter me aan, maar gaf me echt de ruimte en tijd om te helen.”