Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

René Ring

Soms heb je van de één op andere dag een rugzakje. Van de één op andere dag ga je van een regulier medewerker naar iemand die hulp nodig heeft. Van de een op de andere dag ben je niet meer wie je was.

17%200509%20detailpagina%20 %20rene

René Ring werkt al bijna 35 jaar bij Asito, als schoonmaakkracht en als vloerenspecialist. Een aantal jaar geleden ging het mis en belandde hij in de ziektewet. Hij is nu weer drie jaar voor Asito aan het werk: “Ik had nooit gedacht dat ik iemand met een rugzakje zou worden, maar toch gebeurde dat ineens.”

Voor René zijn er momenten geweest waarin het ondenkbaar leek weer fulltime te werken. “Ik heb meer dan twee jaar lang in de ziektewet gezeten. Ik dacht dat ik na die twee jaar de draad zo weer kon oppakken. Helaas werkte dat niet voor mij. Af en toe duvelde ik van de sokkel en dan ging het weer mis. Dan zat ik weer een paar maanden thuis. Ik had zoveel terugvallen. Ik had het bijna opgegeven.” Op de locaties waar René eerst weer begon kreeg hij onvoldoende begeleiding. Begeleiding die Margriet wel kon bieden. Margriet Huisken, projectleider van Asito bij de Dimence Groep, zocht nog een vloerenspecialist. René: “Er werd haar verteld dat er nog wel iemand is, maar dat hij een rugzakje heeft. Dat was ik. Ik dacht tegen die tijd dat het niet meer goed zou komen.”

Hulp van naaste collega

De objectleiders bij de klant waar René werkt zijn allemaal op de hoogte van zijn situatie. “Ze hebben ontzettend veel geduld met me gehad en ze hebben nog steeds veel geduld. Het valt of staat met begrip. En dat kreeg ik.” René geeft aan dat hij veel aan zijn directe collega vloerenspecialist Jeroen heeft waar hij veel mee samenwerkt: “Ik ben regelmatig de draad kwijt. Ken je dat gevoel dat je ineens niet meer weet wat je ook al weer wilde doen? Dat heb ik wat extremer. Dan weet ik echt niet meer waar ik gebleven ben. Mijn collega Jeroen blijft altijd rustig, hij gaat dan alle taken die ik moest doen met me langs. Als ik iets niet meer zeker weet dan doe ik het gewoon opnieuw. Hij hoeft eigenlijk niet eens zo heel veel te doen, gewoon rustig blijven.”

Structuur en duidelijkheid

René gaat steeds vaker alleen op pad. Er is wel altijd een objectleider aanwezig. “Het gaat steeds beter. Af en toe zijn er nog wel eens issues, maar die heb ik nu sneller onder controle. Eerder kon ik dagen van slag zijn. Nu praat je in uren. Dan heb ik even tijd voor mezelf nodig. De objectleiders zien het direct als het even iets minder gaat. Dat waardeer ik. Soms heb ik gewoon even een gesprek nodig met één van de objectleiders of Margriet. Om even tot rust te komen. Ik moet weten waar ik aan toe ben. Ik werk hard en ik kan goed schoonmaken. Ik moet wel alles gestructureerd hebben. Als voor mij duidelijk is wat van mij verlangd wordt dan gaat het goed. Mocht er wat zijn dan zoek ik iemand op. Wanneer ik dat niet doe, dan gaat het mis. Ik heb het soms moeilijk, maar ik geef niet op. Hoe verder de tijd verstrijkt, hoe minder terugvallen ik heb.” 

René heeft hard gebikkeld om weer volledig aan het werk te kunnen. Er zijn momenten geweest waarin het ondenkbaar leek weer fulltime te werken. Maar het is hem gelukt. “Van de een op de andere dag een rugzakje. Het had iedereen kunnen overkomen. Ik heb het bij Asito naar mijn zin. Ik mag het graag doen, mijn hart ligt bij de schoonmaak.”