Terug naar overzicht

Mens

3 minuten leestijd

Ria Sprenkels won de eerste Joop van Riemsdijk Oeuvre Award: ‘Een objectleider moet stevig in de schoenen staan’

Afgelopen zomer ontving Ria Sprenkels uit handen van Monique van Riemsdijk de eerste Joop van Riemsdijk Oeuvre Award. Nu, een half jaar later, blikken we terug met de objectleider Stationsreiniging. Openhartig vertelt ze over die bewuste donderdagmiddag in juni. Over wat er sindsdien veranderd is, waarom de Award zoveel betekent en waar ze het allemaal aan te danken heeft. 

Nee, gemakkelijk ging het allemaal niet voor Ria in haar eerste jaar bij Asito, zo’n dertien jaar geleden. Ze zet haar eerste stappen binnen het bedrijf in de vestiging Bergen op Zoom. Zo weet ze nog dat ze op haar eerste werkdag bij een collega in de auto stapte. “Ik zou industrieterrein Moerdijk krijgen”, vertelt Ria. “Ik werd bij iemand in de auto gezet, kreeg een A4’tje in mijn handen gedrukt en we zijn het terrein rondgereden.” Ria had moeite om haar weg te vinden in die tijd. Ze kwam op dat moment uit de horeca, waar ze dienst deed als partycateraar. “Ik ben voor de leeuwen gegooid. Maar met hulp van collega’s kun je ver komen, heb ik gemerkt. Het eerste jaar heb ik heel veel moeten investeren.”

Karakter  
Het maakt Ria tot wie ze is. Hoe groot de obstakels ook kunnen zijn, Ria vecht zich er doorheen. Het is inherent aan het vak van objectleider. “Ik ben open, eerlijk en duidelijk. Recht voor z’n raap. Ik heb een hekel aan mensen die rond de pot draaien.” In haar functie als objectleider is Ria ook degene die soms het slechte nieuws moet brengen aan haar mensen. “Daar heb ik geen moeite mee. Wij hebben met regels te maken die wij zelf niet bedacht hebben. De tijd dat iedereen mij aardig moet vinden ben ik wel voorbij. Dat had ik toen ik achttien was. Nu moet je als objectleider stevig in je schoenen staan. Het is de kunst om verschillende partijen tevreden te houden.”   


                                              Medewerkers Stationsreiniging Zuid, met in het midden Ria Sprenkels.

Ook andersom klikt het. De mannen lopen met haar weg, blijkt wel als we deze middag een foto willen maken in de stationshal in Breda. Eén belletje en in een vloek en een zucht heeft ze een groep sterke kerels gevonden. “Mijn mensen zijn heel belangrijk. Je hebt mensen nodig die zelfstandig kunnen functioneren. Als jij je mensen aandacht en vertrouwen geeft, stellen ze je ook minder vaak teleur. Het moet van twee kanten komen.”

Mannen 
Ria kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk haar mensen voor haar zijn. Dat ze voornamelijk met mannen werkt, doet er dan ook niet toe voor haar. “Nee hoor, absoluut niet. Sterker nog: ik vind het heerlijk om met allemaal mannen te werken. Ik had dit werk niet kunnen doen met alleen maar vrouwen.”

Het heeft er allemaal toe geleid dat Ria afgelopen zomer als eerste Asito medewerker de Joop van Riemsdijk Oeuvre Award in ontvangst heeft mogen nemen. Het beeldje, genaamd Uitblinken, heeft thuis een speciale plek gekregen. “Ik zie hem dagelijks staan. Mensen vragen er ook geregeld naar. De achterliggende gedachte vind ik heel mooi. Schijnbaar ben ik die verbinder waar de jury naar op zoek was.” Zo bescheiden als ze is zou Ria zichzelf nooit op de borst kloppen. “Ik doe nog steeds mijn werk, stap nog altijd met hetzelfde gevoel in de auto. Wij Brabanders zijn no-nonsense mensen, gezellig en bescheiden.”

Joop van Riemsdijk Oeuvre Award
De Joop van Riemsdijk Oeuvre Award wordt met ingang van dit jaar iedere vijf jaar uitgereikt aan een objectleider, voorwerker of schoonmaker die minimaal tien jaar laat zien trots op het vak en Asito te zijn.